Groep A: Belgen goud waard voor United, CSKA fopt Benfica

Manchester United heeft de rentree in de Champions League, na twee seizoenen afwezigheid, opgeluisterd met een 3-0 overwinning op FC Basel. Basisspeler Daley Blind vervulde een belangrijke bijrol tijdens het Belgische feestje op Old Trafford. Tegelijkertijd liet Benfica zich in eigen huis in een bijzonder aantrekkelijke tweede helft verrassen door CSKA Moskou: 1-2.

Manchester United - FC Basel 3-0
Nadat Manchester United in 2014/15 onder Louis van Gaal werd uitgeschakeld in een Champions League-poule met onder meer PSV, moesten de fans twee jaar lang genoegen nemen met de Europa League. Door dat toernooi vorig seizoen te winnen - ManU won in de finale van Ajax - dwong de ploeg van José Mourinho eindelijk weer eens een toegangsbewijs voor het elitefeestje af. Dankzij twee Rode Duivels vierden The Red Devils hun terugkeer met een zege.

En toch verliep de eerste helft voor Manchester United lange tijd behoorlijk stroef. Niet alleen miste Henrikh Mkhitaryan twee prima kansen, ook viel aanvoerder Paul Pogba geblesseerd uit. Hij greep al na achttien minuten naar zijn hamstring en moest naar de kant. Toch had die donkere wolk een zilveren randje; zijn vervanger Marouane Fellaini zorgde tien minuten voor rust voor de bevrijdende 1-0. Op schitterend aangeven van Ashley Young kopte de Belg uitstekend raak.

Zeven minuten na de hervatting was het duel vervolgens beslist. Uit een mooie voorzet van linksback Blind, knikte die andere boomlange Belg fraai raak. Romelu Lukaku torende hoog boven iedereen uit en besliste daarmee de wedstrijd. Op aangeven van Fellaini zorgde invaller Marcus Rashford in de slotfase nog voor het slotakkoord: 3-0. Daar bleef het bij, en zo won Blind het Nederlandse onderonsje met Ricky van Wolfswinkel. De Basel-spits kreeg op Old Trafford werkelijk geen enkele voet aan de grond en werd na iets meer dan een uur gewisseld.

Benfica - CSKA Moskou 1-2
Zo saai als de doelpuntloze eerste helft in Lissabon was, zo spectaculair was het tweede bedrijf. Nauwelijks twee minuten na de hervatting gaf Andrija Zivkovic namens de Portugezen laag voor vanaf de linkerflank, spits Haris Seferovic koos goed positie bij de eerste paal en zorgde met een subtiele voetbeweging voor 1-0. Daarmee leek Benfica voor te sorteren op een thuiszege, en dus een goed begin aan de CL-campagne, maar dankzij een rake strafschop van Vitinho werd het 1-1.

Dat was al een kleine verrassing, maar nog geen tien minuten later viel het Estádio da Luz helemaal stil. De fans zagen eerst nog hoe een tweede Portugese treffer werd afgekeurd, waarna de bezoekers zelfs brutaal de leiding namen. Op een eerste Russische inzet kon doelman Bruno Varela nog redden, maar in de rebound gleed Timur Zhamaletdinov de 1-2 binnen. Die klap kwam Benfica niet meer te boven, waardoor het een valse start van het Europese seizoen kent.