Gretig AZ haalt FC Groningen vlot neer

AZ heeft de negatieve reeks van FC Groningen verlengd. De Alkmaarders waren thuis veel beter dan de bezoekers en namen snel een beslissende voorsprong (2-0). Groningen verloor voor de vierde keer op rij in de Eredivisie en hield maar drie punten over aan de laatste zeven wedstrijden.

In het DSB stadion gaf een oud-Groninger het eerste zetje. Gijs Luirink scoorde listig na 25 minuten. De centrale verdediger kreeg de bal aangespeeld van Maarten Martens in de drukte voor de goal na een hoekschop. Luirink hield zijn tegenstander af en verlengde de bal met de hak voorbij Bas Roorda.

Een kwartier later volgde de logische 2-0. Yevgeni Levchenko hield Kew Jaliens vast in het strafschopgebied. Danny Koevermans eiste de bal op en schoot uit de penalty onberispelijk raak. De voorsprong was verdiend omdat de ploeg van Louis van Gaal veel scherper was en meer initiatief en wil toonde.

Na rust zakte de wedstrijd in. AZ kon het hoge tempo niet vasthouden en Groningen kroop wat uit zijn schulp. Het gevolg was dat er minder kansen waren. In de slotfase had Groningen dichterbij kunnen komen, maar de afronding was telkens matig. Bovendien keepte Ronald Waterreus sterk.

AZ neemt door de zege de tweede plaats weer over van Ajax, dat voor een periode van twee uur even was gepasseerd. Groningen staat nog net in het linkerrijtje maar heeft dat geheel te danken een de razende start dit seizoen.