Goudhaantje Van Hooijdonk knalt NAC naar eerste periodetitel

NAC Breda heeft vrijdagavond de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie gepakt. De ploeg van trainer Ruud Brood had genoeg aan een zege op NEC, die er dankzij goudhaantje Sydney van Hooijdonk ook kwam. De resultaten van concurrenten SC Cambuur (winst) en De Graafschap (gelijkspel) deden er dus niet meer toe. Tegelijkertijd haalde Jong Ajax hard uit tegen FC Eindhoven.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 0
N.E.C.
N.E.C.

Door de resultaten van vorig weekend vonden de Bredanaars zichzelf vrijdagavond plotseling terug op pole-position voor het eerste prijsje van dit seizoen. Een thuisoverwinning op NEC zou hoe dan ook genoeg zijn voor het binnenhengelen van de eerste periodetitel. Die zege kwam er ook, met dank aan (wederom) Van Hooijdonk, die eerder in de wedstrijd nog een ongelukkige hoofdrol speelde.

Kansen waren er voor rust namelijk aan beide kanten, maar de allergrootste was voor Van Hooijdonk. Uit een doorgekopte corner leek hij de bal van dichtbij voor het intikken te hebben, maar vanaf een meter of twee van de doellijn stuitte hij op NEC-keeper Mattijs Branderhorst. Aan de andere kant schoot Jonathan Okita de bal hard in het zijnet, terwijl Bas Kuipers (namens de bezoekers) en weer Van Hooijdonk (hij kwam glijdend net niet bij de bal) ook niet scoorden.

Ook na de pauze viel er van alles te beleven. Van Hooijdonk liet - net als vader Pierre in zijn hoogtijdagen - zien over een geweldige vrije trap te beschikken, maar hij raakte de paal. Aan de andere kant raakte NEC vrijwel direct daarna óók de paal, omdat NAC-goalie Nick Olij een schot nog net toucheerde. Het bleef ook na rust dus nog een tijdje 0-0, iets wat bij de thuisploeg overigens bepaald niet tot paniek zal hebben geleid: NAC heeft zich dit seizoen ontpopt tot slotfase-specialist. De laatste drie wedstrijden werden allemaal met minimaal verschil gewonnen door NAC, de winnende treffers in die duels vielen in de 82ste, de 87ste en de 91ste minuut.

Dit keer duurde het wat minder lang (tot de 69ste minuut) voordat de Bredanaars het verschil maakten, het was wel wéér Van Hooijdonk die de gevierde man werd. Tijdens de 1-2 zege bij Jong AZ maakte hij beide late treffers, thuis tegen Excelsior (ook 2-1) werd hij drie minuten voor tijd de matchwinner, dit keer was hij succesvol met een schot van afstand in de korte hoek. Daarmee zorgde hij voor feest in 'zijn' Breda, want die 1-0 bleek ook de eindstand: NAC pakt daarmee de eerste periodeitel.

SC Cambuur
SC Cambuur
4 - 0
Excelsior
Excelsior

Nummer twee Cambuur nam het thuis op tegen nummer vier Excelsior, de Friezen moesten hopen op puntenverlies van NAC. Dat gebeurde dus niet, maar de overtuigende zege op de Rotterdammers zal desondanks voor een goed gevoel zorgen bij trainer Henk de Jong. Na een kwart wedstrijd kreeg Robert Mühren de bal die hij helemaal zelf had veroverd niet lekker mee, maar het speeltuig belandde met wat geluk voor de voeten van Jamie Jacobs, die met rechts schitterend scoorde. Daarmee liet het koningskoppel van Cambuur zich maar weer eens gelden: het was de zesde treffer van Jacobs, terwijl Mühren al op acht staat.

Het bleek de opmaat voor een simpele avond, want het verschil was al voor de pauze gemaakt. Na een versnelling en voorzet van Issa Kallon ging de Excelsior-defensie haast massaal in de fout, waardoor rechtsback Jordy van Deelen de 2-0 kon laten aantekenen. Vlak voor rust werd het 3-0, omdat Ragnar Oratmangoen uit een verlengde corner van dichtbij het laatste zetje kon geven. Na rust wist alleen Jarchinio Antonia nog te scoren, hij bepaalde de eindstand.

De Graafschap
0 - 0
Almere City FC

De Graafschap was vorige week nog koploper, maar dankzij de 1-1 bij Roda JC stond het plotseling derde. De Superboeren waren voor wat betreft de eerste periodetitel dus afhankelijk van de resultaten in Breda en Leeuwarden, maar moesten überhaupt zelf eerst maar eens zien te winnen. Dat lukte al niet, waardoor kijken naar de andere velden zinloos was.

In de eerste helft was De Graafschap-keeper Hidde Jurjus met een paar fraaie en belangrijke reddingen de grote man, de thuisploeg kwam maar amper tot kansen. Het gemis van de geblesseerde aanvoerder en kapstokspits Ralf Seuntjens deed zich dus voelen, al raakte Stef Nijland de lat met een heerlijke knal. Ook na rust vielen er geen goals: De Graafschap blijft door de remise ongeslagen, maar zal niet content zijn met de derde plek én de zeges van de twee concurrenten.

Jong Ajax
Jong Ajax
6 - 0
FC Eindhoven

Het duel op De Toekomst was er eentje tussen de ploegen die het weekend begonnen als de nummers vijf en zes van de competitie, maar van een gelijkwaardige wedstrijd was geen enkele sprake. Dat lag niet in de laatste plaats aan de opstelling van Jong Ajax, waar spelers als Perr Schuurs, Kik Pierie, Carel Eiting, Jurgen Ekkelenkamp, Noa Lang en Ryan Gravenberch aan de aftrap stonden. Zij maakten gehakt van de Brabantse bezoekers.

Een van die bekende namen uit de A-selectie leidde de openingsgoal in: vanuit het centrum van de defensie stoomde Schuurs op, waarna spits Lassina Traoré de 1-0 kon binnenschuiven. Joey Sleegers kreeg vanaf de stip daarna de kans op de gelijkmaker, maar hij faalde. Die misser kwam hem in de slotminuten van de eerste helft en in de gehele tweede helft vervolgens peperduur te staan, want FC Eindhoven werd volledig overlopen.

Vrijwel direct na de gemiste strafschop werkte Bart Biemans ongelukkig de tweede Jong Ajax-goal in zijn eigen doel. Nog voor het rustsignaal stond het zelfs 3-0, toen Lang doel trof met een droge knal in de korte hoek. Na rust ging Jong Ajax vrolijk verder: Ekkelenkamp (subtiel puntertje), Schuurs (harde vrije trap) en Gravenberch (droge knal) zorgden voor een eclatante zege.

FC Den Bosch
4 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Beide Brabantse aartsrivalen deden het vorig seizoen meer dan uitstekend in de Keuken Kampioen Divisie. Zo deed FC Den Bosch lang mee om de bovenste plekken, terwijl FC Oss een van de verrassingen van de play-offs was. In het huidige seizoen spelen beide clubs vooralsnog een anonieme bijrol, maar in de altijd zwaarbeladen streekderby (tussen beide stadions ligt slechts zestien kilometer) spelen vorm en de posities op de ranglijst geen rol. Enkel de overwinning telt, en vrijdagavond ging die derbyzege naar de thuisploeg.

Al vroeg in de wedstrijd werkte Leo Väisänen de bal vanuit een scrimmage binnen, kort na de pauze ging het helemaal mis voor TOP. Direct na de tweede gele kaart voor Olivier Rommens, werkte Vaisanen vanuit een vrije trap van aanvoerder Danny Verbeek zijn tweede binnen. De derde treffer was van Paco van Moorsel, die profiteerde van geploeter van TOP-keeper Ronald Koeman junior.

In de slotminuten werd de wedstrijd overigens gestaakt omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid, waardoor het duel geruime tijd stillag. Na de hervatting kon het thuispubliek nog één keer juichen: de van FC Twente overgekomen Alexander Laukart bepaalde de eindstand.