Gouden wissel Roord voorkomt slechte WK-start Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen hebben ternauwernood drie punten overgehouden aan de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Met dank aan een heel laat doelpunt van Jill Roord startte Nederland het WK met een overwinning.

Nieuw-Zeeland
0 - 1

Bondscoach Sarina Wiegman koos voor de vertrouwde elf namen. Ook linksback Kika van Es was ondanks een gebroken hand voldoende fit om te starten. Ondanks die vertrouwde samenstelling oogde het spel van de Oranje Leeuwinnen bijzonder stroperig. Lieke Martens kreeg na goed werk van Desiree van Lunteren na tien minuten wel een prima kans, maar schoot veel te slap in.

Veel gevaarlijker was het aan de andere kant. Dominique Bloodworth blunderde door de bal zomaar in te leveren, waarna Olivia Chance het aluminium trof boven de al gepasseerde keeper Sari van Veenendaal. De sluitpost had na ruim een halfuur zelf een antwoord op een poging van afstand van Rosie White. Oranje kreeg zelf pas vlak voor rust weer een goede kans. Vivianne Miedema bracht de bal bij Bloodworth, die er van dichtbij niet in slaagde de bal op doel te krijgen.

Het stadion in Le Havre was verre van uitverkocht. Wel waren er zo'n 5.000 Nederlandse fans aanwezig.

Hoewel de Oranje Leeuwinnen als Europees kampioen de grote favoriet waren tegen Nieuw-Zeeland, was het toch weer aan Van Veenendaal om haar ploeg op de been te houden. Dit keer hield ze Sarah Gregorius van scoren af met een prima redding, zoals de keeper ook een kopbal van White uit haar doel hield. Nederland kreeg tussendoor een kans via Miedema, die knap werd vrijgespeeld door Martens. De spits schoot voorlangs.

Vanaf de 65ste minuut begon de ploeg van Wiegman de druk op te voeren. Na een uitstekende aanval schoot Miedema op aangeven van Van Lunteren tegen de Nieuw-Zeelandse keeper aan. Met Jill Roord voor de tegenvallende Jackie Groenen werd aanval op aanval gestapeld, maar keer op keer ontbrak het aan een goede eindpass of een zorgvuldige afronding.

Het leek dan ook af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, tot de tweede minuut van de extra tijd. Een uitstekende voorzet van invaller Merel van Dongen werd door een Nieuw-Zeelandse verdediger, onder druk van invaller Lineth Beerensteyn, richting Roord gekopt en de invallen middenvelder zorgde al koppend voor een vreugde-explosie bij de Oranje Leeuwinnen: 1-0.

Zo startten de Oranje Leeuwinnen toch met drie punten aan het WK, waar zij gelden als een van de favorieten. Zaterdag volgt de tweede wedstrijd, waarin Kameroen de tegenstander is.