Gouden Oranje-trio op recordjacht tegen Mexico

Reacties

Het Nederlands elftal vervolgt het WK zondagavond in Fortaleza met een wedstrijd tegen Mexico (aftrap 18.00 uur). Acht opvallende feiten in de aanloop naar de achtste finale in Estádio Castelão.

Gouden Oranje-trio op recordjacht tegen Mexico

● Nederland staat voor de zevende keer tegenover Mexico. Van de zes voorgaande ontmoetingen won Oranje er drie, tegen één gelijkspel en twee nederlagen (doelcijfers 11-11). Het laatste onderlinge treffen dateert van 26 mei 2010, in de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika (2-1 zege Oranje).

● De enige keer dat beide landen tegenover elkaar stonden in een competitief duel was op het WK 1998 in Frankrijk. De afsluitende groepswedstrijd eindigde toen in 2-2 (na een 2-0 voorsprong van Oranje). Zowel Nederland als Mexico plaatste zich toen voor de knock-outfase van het toernooi.

● Oranje haalde bij drie van zijn laatste vier WK-eindronden telkens minimaal de kwartfinale. Op het WK 1994 versloeg Nederland Ierland in de achtste finale met 2-0, vier jaar later was Oranje in die ronde te sterk voor Joegoslavië (2-1) en in 2010 ontdeed Nederland zich van Slowakije (2-1). Op het WK 2006 was de achtste finale het eindstation na een 1-0 nederlaag in een onsportief duel met Portugal (1-0 nederlaag).

● Wesley Sneijder en Dennis Bergkamp zijn met elk vier doelpunten de meest trefzekere Oranje-internationals in de knock-outfase van WK-eindronden. Sneijder maakte die goals op weg naar de WK-finale van 2010 tegen achtereenvolgens Slowakije (2-1, één goal), Brazilië (2-1, twee) en Uruguay (3-2, één).

Oranje viert de overwinning op Chili van afgelopen maandag.
Oranje viert de overwinning op Chili van afgelopen maandag.

● Oranje is op WK-eindronden bezig aan een imposante reeks wedstrijden. Nederland verloor maar drie van zijn laatste 21 WK-duels (W14, G4, V3). Sinds het WK 1998 waren alleen Kroatië (1-2), Portugal (0-1) en Spanje (0-1) te sterk voor Oranje. Nederland verloor in 1998 in de halve finale van Brazilië (na strafschoppen), maar dat duel ging de boeken in als een gelijkspel.

● Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie kunnen bij een succesvolle voortzetting van dit toernooi alle drie een Oranje-record van Johnny Rep evenaren. De voormalige goaltjesdief kwam namens Nederland op de WK's van 1974 en 1978 tot zeven treffers. Robben staat momenteel op zes WK-goals, terwijl Sneijder en Van Persie vijf keer scoorden in WK-verband,

● Robin van Persie heeft nog twee doelpunten nodig om een Oranje-record van Dennis Bergkamp te evenaren. De aanvoerder van Oranje maakte in zijn interlandloopbaan acht doelpunten op EK- en WK-eindronden. Bergkamp kwam tussen 1992 en 2000 tot tien treffers in 25 toernooiwedstrijden.

● Oranje maakte in zijn laatste dertien WK-gerelateerde interlands (kwalificatie én eindronde) telkens minimaal twee doelpunten (29 in totaal). De laatste keer dat dat niet lukte, dateert van 11 juli 2010. Op die dag verloor Nederland in Johannesburg de WK-finale van Spanje na verlengingen met 1-0.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.