Götze zit stuntploeg Union dwars, Dortmund verzuimt om koploper te worden

Union Berlin is tegen zijn eerste nederlaag van dit seizoen aangelopen. Mede door een doelpunt van Mario Götze ging de stuntploeg zaterdag onderuit bij Eintracht Frankfurt. Union behield wel zijn koppositie in de Bundesliga, want Borussia Dortmund ging kopje onder bij 1. FC Köln.

Eintracht Frankfurt
2 - 0
Union Berlin

Union Berlin verraste in het eerste blok van dit Bundesliga-seizoen vriend en vijand, door uit de eerste zeven wedstrijden zeventien punten te halen, maar zaterdag kwam er een einde aan de ongeslagen status. Dat kwam mede door Götze, die Eintracht Frankfurt na twaalf minuten op voorsprong zette. De voormalig PSV'er werd gevonden door Randal Kolo Muani en plaatste de bal met veel gevoel in de verre hoek. Voor Götze betekende het zijn tweede doelpunt van dit seizoen.

Vlak voor rust verdubbelde Jesper Lindström na een sterke individuele actie de marge. De Deen dribbelde vanaf de linkerkant naar het centrum en liet zijn landgenoot, Union-doelman Frederik Ronnow, kansloos met een schuiver. Union Berlin hoopte in de tweede helft te kunnen reageren, maar topscorer Sheraldo Becker kwam maar nauwelijks in het stuk voor en werd twintig minuten in de tweede helft naar de kant gehaald.

Voor Frankfurt leek er geen vuiltje aan de lucht, maar even nadat Becker het veld had verlaten, ontving Kolo Muani zijn tweede gele kaart. Union Berlin zag daardoor toch weer kansen op een goed resultaat. De lijstaanvoerder probeerde van alles, maar slaagde er niet in om de sterk keepende Kevin Trapp te passeren. Daardoor bleven de punten in Frankfurt.

1. FC Köln
1. FC Köln
3 - 2
Borussia Dortmund

Met Donyell Malen in de voorhoede en de negentienjarige Jude Bellingham als aanvoerder slaagde Borussia Dortmund er niet in om te profiteren van de misstap van Union Berlin. BVB lag na de eerste helft nog wel op koers voor de koppositie en stond halverwege op een 1-0 voorsprong, dankzij een treffer van Julian Brandt. In de tweede helft draaide Köln echter de rollen om, met eerst de gelijkmaker van Florian Kainz en vervolgens de 2-1 van voormalig Dortmund-spits Steffen Tigges.

Dortmund moest reageren en Brandt kreeg na goed werk van Bellingham een grote kans op de gelijkmaker. Het schot van de middenvelder was echter een prooi voor Köln-doelman Marvin Schwäbe, die Dejan Ljubicic twintig minuten voor tijd de 3-1 zag maken. Invaller Tom Rothe zorgde nog wel voor een spannende slotfase, door haast direct na zijn entree de 3-2 binnen te schieten, maar verder kwam Dortmund niet. Malen deed, vanaf de linkerkant, overigens tot een klein kwartier voor tijd mee.

SC Freiburg
SC Freiburg
2 - 1
FSV Mainz 05

SC Freiburg slaagde er wél in om te winnen, van FSV Mainz 05, en staat nu in punten gelijk met Union Berlin. Mark Flekken stond op doel bij de zwartwitten en beleefde een zeer rustige eerste helft, waarin hij geen een keer werd getest. Freiburg ging dankzij goals van Michael Gregoritsch en Daniel-Kofi Kyereh met een 2-0 voorsprong aan de thee en rekende zich misschien al rijk, maar in de tweede helft werd het door de aansluitingstreffer van Aaron Martin toch weer spannend. Flekken liet zich echter niet nog eens passeren en dus staat Freiburg nu samen met Union Berlin bovenaan.

RB Leipzig
RB Leipzig
4 - 0
VfL Bochum
VfL Bochum

Thomas Letsch is aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer van VfL Bochum en moet proberen om zijn ploeg uit de degradatiezone weg te halen. Bij de start bleek er evenwel niets te halen voor Letsch: RB Leipzig bleek simpelweg een flinke maat te groot voor de hekkensluiter. Timo Werner scoorde twee keer en zijn eerste goal, de 1-0, betekende zijn honderdste in het shirt van Leipzig. Ook Christopher Nkunku was goed voor twee doelpunten: hij benutte eerst een zelf verdiende strafschop en zorgde met een schot van dichtbij voor de 4-0.

VfL Wolfsburg
3 - 2
VfB Stuttgart

Micky van de Ven is de enige veldspeler bij VfL Wolfsburg die dit seizoen nog elke minuut heeft gespeeld en ook tegen VfB Stuttgart stond de jeugdinternational van begin tot eind op het veld. Van de Ven zag er echter niet zo goed uit bij de goal van Konstantinos Mavropanos, die vlak voor rust binnenkopte nadat zijn Nederlandse bewaker hem te veel ruimte had gegeven. Dit doelpunt betekende de 2-2, wat lange tijd ook de eindstand leek te worden. Vlak voor het einde pakte Wolfsburg echter toch nog de drie punten: Yannick Gerhardt werd in blessuretijd de matchwinner.