Gonzalo Higuaín en de haast in het gekkenhuis

Reacties

Gonzalo Higuaín is op weg naar Chelsea, waar hij in een warm bad terechtkomt. Het is een nieuwe, onverwachte wending in zijn carrière, die het opportunisme van de (winterse) transfermarkt onderstreept.

Gonzalo Higuaín en de haast in het gekkenhuis

In de chique wijk van Londen loopt momenteel een klein Italiaans mannetje rond, die al kauwend op zijn peuk schaaft aan een elftal naar zijn idealen. Hoe je hem ook noemt, manager of trainer: Maurizio Sarri is een perfectionist, bezeten van het spelletje en hij schuift de randzaken graag af. Daartoe behoort voor Sarri ook het transferbeleid. Hij werd zelfs verrast door de recente koop van Christian Pulisic van Borussia Dortmund, voor 64 miljoen euro. 'Ik ga niet over transfers. Ik richt me op de wedstrijden, ik kan alleen de club mijn mening geven over spelers.'

Dat laatste heeft Sarri ongetwijfeld wel gedaan in het geval van Higuaín. Één jaar werkte de Italiaan samen met de Argentijn, in Napels. Dat was voldoende tijd om een onvergetelijke indruk achter te laten bij Sarri. 'Als Higuaín in de toekomst geen Gouden Bal wint, is dat zijn eigen schuld. Hij is de beste centrumspits ter wereld.'

Dat seizoen brak Higuaín een legendarisch record, door met 36 goals de meest scorende speler ooit in een Serie A-seizoen te worden. Dat vierde hij op uitbundige wijze met de hartstochtelijke Napoli-fans, twee maanden later poseerde Higuaín met het shirt van Juventus. De rivaal zag een kans Napoli te onthoofden en betaalde doodleuk de afkoopsom van 94 miljoen euro voor de spits, wiens relatie met de extraverte Napoli-preses Aurelio De Laurentiis al enige tijd verpest was.

Van een emotionele club waar hij schitterde in het positiespel naar de kannibaal van de Serie A waar kwaliteit, winnaarsmentaliteit en rust sinds 2012 tot een onophoudelijke prijzenregen leiden. Higuaín ging zoals vrijwel elke speler met kwaliteit naadloos op in de brede, uitgebalanceerde selectie in Turijn. Maar na twee jaar kreeg Higuaín opnieuw te maken met de waan van de dag.

Dit keer was het niet in zijn voordeel. Juventus papte in het geheim aan met Cristiano Ronaldo, een samenwerking met beperkt risico voor beide partijen. Higuaín was de klos en leerde de keerzijde kennen van het onverbiddelijke beleid van een internationale topclub. Hij vond op huurbasis onderdak bij AC Milan, een club die al jaren dramatisch presteert en in het veldspel lichtjaren achterloopt op de Europese (sub)top.

Zijn plotseling afscheid bij Napoli en Juventus zijn momenten in een loopbaan die bepalend kunnen zijn voor het beeld van een speler. Bovendien is de situatie bij elke club anders. Er zijn spelers die zich bijna overal kunnen aanpassen, maar Higuaín behoort niet tot die categorie. Los van zijn slechte prestaties komt bij tegenslag zijn emotionele aard naar boven drijven. Een korte opsomming van zijn breed uitgemeten uitspattingen dit seizoen: kortsluiting en rood tegen Juventus, een harde tackle op trainer Gennaro Gattuso en reeks aan irritaties en woordenwisseling rondom de Super Cup-strijd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De haast die heerst in het gekkenhuis dat de transfermarkt heet drijft Higuaín al naar de uitgang in Milaan. Want Álvaro Morata voldoet niet bij Chelsea en ook de kalme Sarri moet in zijn eerste jaar presteren in de ratrace van de Premier League. De clubleiding kent zijn voorkeuren. Door de komst van Jorginho van Napoli in de zomer speelt wereldkampioen stofzuigen N'Golo Kanté al een half jaar in een voor hem ongebruikelijke box-to-box-rol en is het spel van Chelsea tegelijkertijd versoepeld en voorspelbaar geworden.

Higuaín staat voor zijn laatste optreden in het shirt van AC Milan, op maandag bij Genoa, en lijkt de volgende oogappel van Sarri die naar Stamford Bridge komt. Hoewel niemand meer een cent geeft voor een renaissance van de ongemotiveerd ogende Higuaín, kunnen Sarri en de haast van Chelsea nu het ideale medicijn blijken. En dan moeten tegenstanders pas echt gaan vrezen voor Pipita, getuige een uitspraak van Sarri tijdens diens samenwerking met Higuaín. 'Hij presteert pas op vijftig tot zestig procent van zijn vermogens.'

Genoa
Genoa
0 - 2
AC Milan
AC Milan
Bekijk hier al onze video's
Meer G. Higuaín
Meer over G. Higuaín
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.