Goede generale repetitie FC Utrecht, Sparta verliest zwaar van Heracles

FC Utrecht en Vitesse gaan woensdag met verschillende gevoelens beginnen aan de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemmers pakten niet meer dan een punt bij Willem II, terwijl de Utrechters juist wonnen van VVV-Venlo. Aan de onderkant van de Eredivisie sloot Sparta Rotterdam het reguliere seizoen af met een zware nederlaag tegen Heracles Almelo.

Willem II - Vitesse 2-2
Vitesse tankte in de laatste normale speelronde van het seizoen niet volop vertrouwen. Zonder Guram Kashia en Roy Beerens (zij kregen rust) kwam de ploeg van Edward Sturing niet verder dan een puntje tegen Willem II. De Tilburgers dachten al na vier minuten op voorsprong te komen, maar Vitesse-goalie Jeroen Houwen (die een inzet van Elmo Lieftink liet glippen) kon in tweede instantie nét voor de lijn redding brengen.

De 1-0 viel uiteindelijk alsnog, na een klein halfuur. Ismail Azzaoui kreeg de bal plotseling voor zijn voeten en raakte de paal, maar de rebound werd door linksback Kostas Tsimikas keihard tegen de touwen geschoten. Na rust kreeg Fran Sol een enorme kans in het Koning Willem II Stadion, waar de tribune van de fanatieke Kingside leeg moest blijven vanwege eerdere ongeregeldheden. Lieftink kon zelf afdrukken, maar gunde de bal aan clubtopscorer Sol. De Spanjaard stuitte echter op Houwen, die met een puike redding de voortijdige beslissing voorkwam.

Die misser kwam Willem II duur te staan, toen Matt Miazga aan de andere kant een corner van Alexander Büttner binnen kopte. Ben Rienstra leek de thuisploeg alsnog de zege te bezorgen met een fraai schot, maar de bezoekers kwamen kort voor tijd voor een tweede keer langszij. Mason Mount gaf goed voor, Tim Matavz kwam knap voor zijn man en bepaalde de eindstand op 2-2.

Met het gelijkspel komt er een einde aan de tijd van Reinier Robbemond in Tilburg. Hij nam het stokje over van de opgestapte trainer Erwin van de Looi, pakte vervolgens veertien punten uit acht wedstrijden, maar de club besloot desondanks niet met hem verder te gaan. Na de zomer staat Adrie Koster voor de groep bij Willem II.

FC Utrecht - VVV-Venlo 1-0
De Domstedelingen konden de vierde plek alleen nog uit handen geven als ze zelf zouden verliezen van VVV én als Vitesse zou winnen op bezoek bij Willem II. Zo ver kwam het door de remise van de Arnhemmers dus niet, terwijl ook FC Utrecht deed wat het moest doen.

De thuisploeg was voor rust twee keer bijzonder dichtbij, maar twee keer kwam de bal tegen de lat. Eerst raakte Dario Dumic de dwarsligger met een kopbal uit een corner, kort voor de pauze wist Cyriel Dessers een knappe actie net niet af te ronden. Na de pauze duurde het tot de 71ste minuut voordat FC Utrecht de ban brak: Mateusz Klich zorgde voor de 1-0, wat ook de eindstand bleek.

Door de resultaten van zondag is duidelijk dat FC Utrecht het in de play-offs om Europees voetbal gaat opnemen tegen SC Heerenveen, Vitesse treft ADO Den Haag. De heenwedstrijden zijn woensdag, de returns worden vervolgens op zaterdag afgewerkt.

Sparta Rotterdam - Heracles Almelo 2-5
Voor Sparta stond het thuisduel met Heracles in het teken van warmdraaien voor de play-offs om lijfsbehoud, aangezien de Rotterdammers vooraf al wisten dat ze het reguliere seizoen zouden gaan afsluiten als nummer zeventien. De achterstand op Roda JC was tot zondagmiddag drie punten én een vrachtlading doelpunten, waardoor het vizier voor de ploeg van Dick Advocaat al op de nacompetitie kon.

Op Het Kasteel wachtten beide ploegen een kwart wedstrijd met spektakel bieden, maar daarna vielen er uiteindelijk meer dan voldoende goals. Na een lage voorzet van de mee opgestoomde linksback Miquel Nelom zorgde Fred Friday met een schitterend hakje voor 1-0, zijn vierde goal van het seizoen. Direct daarna tekende Kristoffer Peterson namens de Almeloërs alweer voor de gelijkmaker: hij rondde een knappe slalom af met een doeltreffende schuiver.

Na de pauze herstelde Sparta de voorsprong. Een lage corner bleef hangen in de Almelose doelmond, waarna Stijn Spierings uit de draai raak schoot. Toch ging het nog mis. Dankzij invaller Vincent Vermeij stond het niet veel later alweer gelijk, nog geen minuut na zijn entree kreeg hij de bal in een scrimmage voor zijn voeten: 2-2. Met een fraai schot in de lange hoek gaf Tim Breukers de aanzet tot een fraai afscheidscadeau voor zijn afzwaaiende trainer John Stegeman (hij vertrekt naar Go Ahead Eagles). Oud-Spartaan Paul Gladon kopte de 2-4 nog op het bord, Vermeij bepaalde in blessuretijd de eindstand.

Sparta begint donderdag aan de play-offs om lijfsbehoud, het treft FC Dordrecht.