Goaltjesdief Matavz voorkomt onterechte nederlaag Vitesse

Vitesse is de week van de Europa League-uitschakeling geëindigd met een gelijkspel bij SC Heerenveen. Tim Matavz voorkwam vlak voor tijd dat Michel Vlap de matchwinner werd bij de eerste thuiswedstrijd van Jan Olde Riekerink als trainer van de Friezen.

sc Heerenveen
1 - 1
Vitesse
Vitesse

Olde Riekerink hield de nieuwe aankoop Ben Rienstra in eerste instantie nog op de bank. Het is de vraag op wiens plek de van Willem II overgekomen middenvelder gaat spelen. Met zijn diepgang toonde Vlap tegen Vitesse in ieder geval een van zijn grote kwaliteiten. De 21-jarige jeugdinternational uit de eigen opleiding zag zijn kans toen de als linksback spelende Kik Pierie in de 26ste minuut aan de bal kwam. De voorzet van laatstgenoemde was op maat en de in het strafschopgebied opgedoken Vlap kopte perfect raak: 1-0. Het was de vierde doelpoging tussen de palen van SC Heerenveen in dit prille Eredivisie-seizoen en direct ook de vierde goal.

Zo werd het voor Vitesse al snel een kwestie van achtervolgen. Leonid Slutsky had dezelfde elf het vertrouwen gegeven als in de uitwedstrijd tegen FC Basel afgelopen donderdag (1-0 nederlaag) en behield dus het vertrouwen in Jake Clarke-Salter, die in de Europa League nog rood kreeg. Van vermoeidheid na het Europese avontuur leek weinig sprake bij Vitesse. De bezoekers waren de bovenliggende partij in het Abe Lenstra Stadion en kregen ook goede kansen. Zo redde Warner Hahn in de eerste helft knap op een inzet van Roy Beerens, die in balbezit kwam na een rush van rechtsback Vyacheslav Karavaev.

Vitesse zette na rust door en SC Heerenveen kwam amper aan aanvallen toe. De thuisploeg werd teruggedrongen en stond regelmatig vast in het eigen strafschopgebied. Bij Slutsky moet de frustratie ongetwijfeld flink zijn opgelopen. Waar de Rus zijn ploeg vorige week tegen FC Groningen (5-1) nog eenvoudig zag afwerken, ontbrak het nu aan scherpte en geluk in de laatste fase. Beerens verprutste een kopkans uit een voorzet van Bryan Linssen, Hahn kon nog net redden toen Dave Bulthuis de bal bijna in eigen doel werkte en Matavz raakte de paal uit een voorzet van Alexander Büttner.

In een poging de meer dan verdiende gelijkmaker af te dwingen bracht Slutsky met Oussama Darfalou nog een extra spits binnen de lijnen in de slotfase. Dat ging ten koste van Matús Bero. Het was de andere spits die Vitesse gaf waar het recht op had. Matavz kopte in de 81ste minuut de bal geweldig binnen uit een voorzet van Roy Beerens. De Sloveen zag zijn inzet met een boog over uitblinker Hahn gaan. De 1-1 leverde voor Matavz ook een persoonlijk record op. De Sloveen heeft nu voor het eerst in zes achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden gescoord en is daarmee na Wilfried Bony de tweede speler die dat in het shirt van Vitesse bereikt heeft.

Bij die gelijkmaker bleef het. Zowel Heerenveen als Vitesse heeft in de Eredivisie nu vier punten na twee wedstrijden.