Giovanni van Bronckhorst strijdt op twee fronten

Reacties

VI-verslaggever Martijn Krabbendam is met Feyenoord afgereisd naar Spanje, waar de Rotterdammers zich in Marbella voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Tijdens het trainingskamp doet hij verslag van de voorbereiding op het restant van het seizoen.

Giovanni van Bronckhorst strijdt op twee fronten

Op het moment dat Feyenoord landde op het vliegveld van Málaga, begon een half uur rijden verderop in Marbella de zon te schijnen en dat is voor Giovanni van Bronckhorst de eerste meevaller van de week. Ooit zei hij: 'Ik heb het in Marbella nog nooit slecht gehad.' En zoals de voorspellingen er nu uitzien, kan de trainer onder ideale omstandigheden de week volmaken op de velden van het Marbella Football Center, waar de club dagelijks zijn sessies afwerkt.

Van Bronckhorst zit graag in de zon, zegt hij zelf. Die geeft hem extra energie en juist dat kan de trainer wel gebruiken. Hij heeft nogal wat werk te verzetten bij de kampioen die nu, halverwege het seizoen, al weet dat het de titel al bijna niet meer kan prolongeren. De achterstand op PSV bedraagt veertien punten, hoewel Feyenoord wel een wedstrijd minder speelde. Ajax staat er negen voor, maar ook weer met een duel meer in de benen.

Voor de kampioen breekt dus maar meteen weer eens een maand van de waarheid aan, waarin de ploeg de terugronde van de Eredivisie opent tegen Ajax, daarna naar FC Utrecht moet en op de laatste dag van januari de cruciale kwartfinale van de KNVB-Beker afwerkt tegen koploper PSV. In de eigen Kuip, dat wel, maar de kans op een totaal mislukt seizoen in januari is net zo groot als dat de kampioen nog in de race is om een prijs: fifty-fifty. De spanning loopt op.

Bij de les

Op weg naar Ajax, die eerste grote test van 2018, traint Feyenoord dagelijks op de strak gemaaide velden van het Marbella Football Center. Van Bronckhorst kan er aan de bak. Hij zal nu duidelijke keuzes maken: Kenneth Vermeer of Brad Jones, Sam Larsson of Jean-Paul Boëtius, Jens Toornstra of Sofyan Amrabat? Van Bronckhorst kan overleggen dat hij vanwege de Champions League wilde schuiven om zich te kunnen aanpassen, maar dat argument is nu niet meer valide. Het wordt tijd voor richting, een sturende, wat hardere hand.

Van Bronckhorst moet zijn selectie vooral bij de les zien te houden. De verhalen zijn nu wel bekend, van die ene speler die zich ziek meldde, maar dat een paar uur later niet bleek te zijn. Of die van die geblesseerde speler die niet kon trainen maar later diezelfde dag wel meedeed aan de presentatie van een nieuw computerspel. Het zijn incidentjes, meer niet, maar vorig seizoen hoorde je niks, terwijl er toen ook genoeg gebeurde. Maar destijds was er het grote en bereikbare doel dat ervoor zorgde dat geen speler het in zijn hoofd haalde uit de pas te lopen.

De trainer beseft dat als Feyenoord nog iets wil dit seizoen, de focus terug moet. Hij hoopt daarbij op de hulp van Robin van Persie. Al sinds de zomer heeft hij geregeld contact met de all-time topscorer van Oranje en de kansen op een terugkeer van Van Persie nemen per dag toe. Van Bronckhorst hoopt hem eigenlijk al volgende week te kunnen begroeten nu de zaakwaarnemer van Van Persie bezig is met de ontbinding van zijn contract bij Fenerbahçe. Er is alleen een probleem: niet iedereen staat te springen. In Feyenoords raad van commissarissen is er nogal wat twijfel of de club moet investeren in de terugkeer van een routinier die zijn laatste wedstrijd in augustus speelde. Niettemin denkt de trainer dat Van Persie met zijn kwaliteiten en statuur wat zal wat los maken in zijn spelersgroep. Tot die tijd strijdt hij op twee fronten. Giovanni van Bronckhorst moet zijn spelersgroep scherp krijgen en de beleidsbepalers ervan zien te overtuigen dat Robin van Persie Feyenoords geheime wapen kan zijn in de poging nog iets moois van het seizoen te maken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.