Ghana houdt Afrikaanse hoop levend tegen de VS

Ghana heeft zich bij de laatste acht van het WK geplaatst na een 2-1 zege op de Verenigde Staten. Waar de eerste helft duidelijk voor de Afrikanen was en de tweede voor Team USA, hadden The Black Stars in de verlenging de meeste lucht. Uitblinker Asamoah Gyan werd matchwinner.

Ghana houdt Afrikaanse hoop levend tegen de VS

Coach Milovan Rajevac van Ghana leek vooraf wat angst te hebben voor de Amerikanen. De oefenmeester verstevigde zijn verdediging met Samuel Inkoom ten koste van middenvelder Price Tagoe. Bob Bradley, keuzeheer van de Verenigde Staten, gaf op het middenveld Ricardo Clark de voorkeur boven Maurice Edu en verkoos in zijn aanval Robbie Findley boven Herculez Gomez.

De Verenigde Staten begonnen aardig aan de wedstrijd en hadden de eerste doelpoging van het duel via Clint Dempsey. Zijn schot was echter van te grote afstand. Plots nam Ghana het initiatief over en na dom balverlies van Clark kon Kevin-Prince Boateng de 1-0 maken na vijf minuten. De middenvelder van Portsmouth stormde op imposante wijze op en zag verdediger Jay Demerit alleen maar achteruit lopen. Het geplaatste schot viel in de korte hoek binnen. Het eerste velddoelpunt van Ghana - de twee treffers in de voorronde waren beide strafschoppen - bracht leven in het spel van de Afrikanen. Onder aanvoering van Boateng en met name Asamoah Gyan werden de Amerikanen van links naar rechts gestuurd. De bal vloog van voet naar voet en Ghana was twee keer dichtbij een tweede treffer.

De vrije trap van Asamoah Gyan belandde echter op de vuisten van Tim Howard en de Amerikaanse goalie weerhield de ontketende spits van Stade Rennes met een goede save van een doelpunt.

De enige echt grote kans voor rust was voor Findley, hij mikte op de benen van de goed opgestelde Richard Kingston. Direct na de hervatting kreeg Team USA zijn tweede goede mogelijkheid. De net ingevallen Benny Feilhaber deed eigenlijk alles goed, maar zijn subtiele stift werd knap gekeerd door Kingston.

Het bleek een indicatie dat de wedstrijd ging kantelen. Waar Ghana voor de pauze de betere ploeg was, was nu de Verenigde Staten de bovenliggende partij. Na dik een uur volgde de beloning daarvoor.

Dempsey zag een rush onrechtmatig gestuit door John Mensah en omdat dit in het Ghanese strafschopgebied gebeurde, wees scheidsrechter Victor Kassai gedecideerd naar de stip. Landon Donovan schoot de penalty met overtuiging binnen: 1-1.

Bij de jonge Ghanese ploeg leek het beste eraf en het team van Bradley ging met regelmaat met veel kracht richting Kingston. De goalie die in de eerste ronde een zeer onbetrouwbare indruk maakte, stuitte op knappe maar zeer onorthodoxe manier de doorgebroken Jozy Altidore.

De keeper was ook attent toen de continu penetrerende Michael Bradley in vrije positie uithaalde. In de reguliere speeltijd was Altidore nog vlak bij een treffer, maar zijn schot verdween net langs de verkeerde kant van de paal.

De verlenging was net bezig toen André Ayew met een verre bal Asamoah Gyan lanceerde. De spits had een snipper tweede helft opgenomen maar klopte Carlos Bocanegra en Demerit op snelheid en kracht en raakte de stuiterende bal geweldig. Howard was kansloos.

De Verenigde Staten hadden in de tweede helft en in de intense laatste poulewedstrijd tegen Algerije (1-0 winst) zoveel krachten verspeeld dat een serieus offensief er niet meer in zat.

Met veel lange ballen probeerde de ploeg de Ghanese defensie onder druk te zetten, maar de fysiek sterke verdediging liet zich niet foppen. Het grootste wapenfeit kwam van Demerit, die een afvallende bal net naast het Afrikaanse doel schoot. Vrijdag ontmoet Ghana in Soccer City Uruguay om half negen voor een plaats bij de laatste vier.

Bekijk hier al onze video's