Gevreesd Getafe maakt status waar: Europa's beste schopploeg

Reacties

Nu de Europese topcompetities ten einde zijn, is het tijd om de balans op te maken. Welke ploeg uit de vijf toplanden misdroeg zich het vaakst? U raadt het al.

Gevreesd Getafe maakt status waar: Europa's beste schopploeg
© Pro Shots

Ronald Koeman was een van de trainers die zich dit seizoen kapot ergerde aan Getafe. In de uitwedstrijd tegen de nummer vijftien van La Liga nam de frustratie steeds meer toe bij de Barcelona-coach. Hij werd naar eigen zeggen beledigd door Getafe-verdediger Nyom en vroeg zijn collega José Bordalás om in te grijpen en zijn speler tenminste toe te spreken. Wat zou Bordalás hebben gezegd? Voor de 57-jarige Spanjaard is het in ieder geval niets nieuws dat een wedstrijd uit de hand loopt, ook dit seizoen was het weer vaak raak.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor Koeman moest het herkenbaar zijn geweest toen Sevilla-coach Julen Lopetegui zijn zelfbeheersing verloor in de thuiswedstrijd tegen Getafe. Sevilla-aanvaller Lucas Ocampos was de wedstrijd uit geschopt door Djené, die direct rood kreeg. Ocampos werd weggedragen op een brancard en zei in de buurt van de dug-out dat zijn 'been kapot was gemaakt'. Lopetegui zocht de confrontatie met Bordalás. Het kon toch niet hoe laatstgenoemde zijn elftal liet spelen? Beide coaches kregen rood voor het geruzie. Rood kreeg Bordalás twee speelrondes later, bij zijn rentree langs de lijn, overigens ook nadat hij het aan de stok had gekregen met Real Sociedad-speler Carlos Fernández.

Het gedrag van Bordalás wordt weerspiegeld in het spel van Getafe. De club baarde in Nederland opzien met het agressieve spel in de Europa League-confrontaties met Ajax vorig seizoen, maar in Spanje keek niemand meer van de stevige overtredingen in die wedstrijden in de knock-outfase op. Getafe staat nu eenmaal bekend als een spijkerharde knokkersploeg en maakte die status dit seizoen opnieuw waar. We zochten uit welke club in de vijf grote Europese competities de meeste overtredingen heeft gemaakt. Bekijk de resultaten hieronder.

Club Overtredingen
1. Getafe (La Liga) 16,6
Celta de Vigo (La Liga) 16,6
3. Hellas Verona (Serie A) 16,4
4. Spezia (Serie A) 15,5
5. Atalanta Bergamo (Serie A) 15,3

Cijfers zijn de gemiddeldes per negentig minuten.

Niet alleen maakte Getafe gemiddeld de meeste overtredingen, de club kreeg ook met afstand de meeste kaarten. Afgaande op de cijfers worden overtredingen in Frankrijk, Italië en Spanje eerder met geel of rood bestraft dan in Duitsland en Engeland. Getafe is de lijstaanvoerder met 121 kaarten, waaronder zeven rode. 

Club Totaal aantal kaarten
1. Getafe (La Liga) 121
2. Celta de Vigo 108
3. Lazio (Serie A) 105
4. Olympique Marseille (Ligue 1) 103
5. Granada (La Liga) 102

Eredivisie
In de Nederlandse competitie komt geen enkel team in de buurt van het aantal overtredingen van Getafe. De gemiddeldes zijn laag in vergelijking met de moyennes in de Europese topcompetities. De Limburgse Eredivisionisten maakten in het voorbije Eredivisie-seizoen de meeste overtredingen, maar geen club kwam in de buurt van Getafe, bij lange na niet.

Club Overtredingen
1. Fortuna Sittard 12,1
VVV-Venlo 12,1
3. Vitesse 11,9
4. FC Utrecht 11,7
5. FC Groningen 11,6

Cijfers zijn de gemiddeldes per negentig minuten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.