Gevallen Eredivisionist terug op landelijk niveau

Reacties

RBC is kampioen geworden in de eerste klasse. Zondag kroonde de Brabantse club zich tot kampioen middels een uitzege op het veld van Emplina: 1-3. Daarmee is RBC dertien jaar na het faillissement terug op het landelijke niveau: de oranjehemden gaan naar de vierde divisie.

Gevallen Eredivisionist terug op landelijk niveau
© Pro Shots

Op RBC stond al het hele seizoen geen maat: twee gelijkspelletjes, de rest van de wedstrijden werd gewonnen. Om het karwei af te maken had RBC in Den Bosch een puntje nodig, maar geheel in stijl werd ook deze wedstrijd gewonnen. RBC is daarmee voor het tweede jaar op rij kampioen geworden, het is de vijfde promotie voor de club sinds het faillissement, want RBC maakte een doorstart op het laagst mogelijke niveau: de vijfde klasse.

Een groepje verstokte RBC'ers heeft zijn schouders er sindsdien stevig onder gezet. Ze zorgden ervoor dat de club weer in het stadion speelt waarin het zijn wedstrijden in het betaald voetbal afwerkte. Die weg terug is nog altijd lang: na de vierde divisie (de oude Hoofdklasse) is er nog een derde en een tweede divisie te trotseren voordat de Keuken Kampioen Divisie weer opdoemt.

Tussen 1984 en 2011 was RBC onafgebroken actief op de hoogste twee niveaus in Nederland. Meestal in de Eerste Divisie, maar onder Robert Maaskant klom de club zelfs naar de Eredivisie. In het seizoen 2000/01 en tussen 2003 en 2006 was de club uit West-Brabant actief op het hoogste niveau. Na 2006 ging het snel minder, in 2011 kon de club sportieve degradatie op het nippertje vermijden maar ging de stekker alsnog uit het profvoetbal vanwege geldgebrek.

In maart 2023 was Voetbal International al eens op bezoek in Roosendaal. Dat leverde deze reportage op:

Bekijk hier al onze video's
Meer RBC Roosendaal
Meer over RBC Roosendaal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.