Geplaagde Bosz krijgt ook tiental Leverkusen niet op de knieën

Peter Bosz heeft zaterdagmiddag opnieuw punten verspeeld met Borussia Dortmund. De uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen eindigde in een 1-1 gelijkspel. De bezoekers speelden ruim een helft met een man meer.

Na de doldwaze derby van vorige week tegen Schalke 04, waarin Dortmund een 4-0 voorsprong in eigen huis weggaf (4-4), was het voor Bosz afgelopen week zaak zijn elftal op te lappen voor de lastige uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen. BVB moest het zonder topscorer en uitblinker Pierre-Emerick Aubameyang doen in Leverkusen en dus koos Bosz voor Maximilian Philipp.

De aanvaller vormde dit seizoen één van de weinige lichtpuntjes bij Dortmund, maar moest de strijd na acht minuten al staken met een ogenschijnlijk zware knieblessure. Het betekende een volgende dreun voor Bosz, die André Schürrle inbracht als vervanger. Leverkusen kende geen genade met de zo geplaagde bezoekers en maakte na een half uur uiteindelijk de openingstreffer.

Dat tegendoelpunt was typerend voor Dortmund, dat de laatste maanden extreem kwetsbaar in de counter is. Kevin Volland genoot een ongekende vrijheid toen hij van eigen helft met een simpele steekbal werd weggestuurd door Kai Havertz. De Duitser kon moederziel alleen op Roman Bürki af, omspeelde de doelman en scoorde eenvoudig: 1-0 (zie video).

Op slag van rust moest ook Gonzalo Castro de strijd staken. Leverkusen-verdediger Wendell zette zijn noppen in de enkel van de geboren Duitser en moest met direct rood van het veld. Castro kon niet verder en werd vervangen door Shinji Kagawa. De dertigjarige Castro kwam onder anderen Mario Götze, Marco Reus, Lukasz Piszczek en Philipp vergezellen in de ziekenboeg.

In de tweede helft was er sprake van eenrichtingsverkeer in de BayArena. De mannen van Bosz gingen met een man meer naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar de gastheren hielden lang stand. Schürrle raakte wel de paal met een poging in de korte hoek. Leverkusen kreeg even later uit de counter een enorme kans, maar Volland verzuimde op identieke wijze zijn tweede van de middag te maken.

Nog geen minuut later lag hij er aan de andere kant dan eindelijk in. Andriy Yarmolenko werkte met de nodige moeite binnen: 1-1. Die treffer leek op een ideaal moment te komen voor een slotoffensief, maar Dortmund kon de laatste twintig minuten niet doordrukken. Sterker nog: Leverkusen ging nog op zoek naar de winnende, maar die bleef Bosz bespaard.

Het bleef bij 1-1 in Leverkusen, waardoor Dortmund de Champions League-plaatsen weer wat verder buiten bereik ziet raken. Het gat met nummer vier Borussia Mönchengladbach kan zondag groeien naar zes punten. 1899 Hoffenheim passeert Die Borussen op de ranglijst, waardoor de formatie van Bosz nu zesde staat.