Gent-coach briest minutenlang over de VAR en denkt aan complottheorie

Reacties

Hein Vanhaezebrouck, trainer van AA Gent, heeft zich flink laten gaan na de competitiewedstrijd tegen Anderlecht. Zijn team verloor met 1-0, een gelijkmaker in de slotfase werd afgekeurd. Vanhaezebrouck kon zijn ogen niet geloven.

Gent-coach briest minutenlang over de VAR en denkt aan complottheorie
© Pro Shots
Anderlecht
Anderlecht
1 - 0
Gent
Gent

Voormalig SC Heerenveen-speler Anders Dreyer had Anderlecht kort voor rust op voorsprong gezet, bijna een volle helft later leek de 1-1 te vallen. Julien De Sart haalde enkele minuten voor tijd verwoestend uit na een afgeslagen corner en het doelpunt werd in eerste instantie geldig verklaard (zie video onder).

Scheidsrechter Nicolas Laforge werd echter door de VAR naar het scherm geroepen, na een duel tussen Kristian Arnstad en Ismaël Kandouss voorafgaande aan de goal. Anderlecht-middenvelder Arnstad kwam daarbij ten val, ter hoogte van waar de bal uiteindelijk voor de voeten van De Sart belandde.

Na het bekijken van de beelden keurde Laforge de 1-1 van Gent af, waardoor Anderlecht toch nog won in eigen huis. Direct na de beslissing haalde Vanhaezebrouck al verhaal bij de arbitrage, na het laatste fluitsignaal was de Belgische coach zeker niet afgekoeld.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Het is gewoon schandalig, ook van de VAR. Hoe kom je erbij om de scheidsrechter naar het scherm te roepen? Wij worden gewoon bestolen hier, onvoorstelbaar', raasde Vanhaezebrouck op het afsluitende persmoment. 'Ik draag zwart vandaag. Dat is de kleur die de scheidsrechters droegen toen ze nog niveau hadden. Ik zal voor de rest van het seizoen zwart dragen, want het niveau van de arbitrage zal dit seizoen niet verbeteren. Ze dragen nu geel en oranje, maar schitteren doen ze niet.'

Daarvoor had Vanhaezebrouck ook al van zich af kunnen vuren voor de camera van DAZN. De Belg opperde zelfs een complottheorie. 'De goal van De Sart is afgekeurd door de hulp van derden. Het is heel bedroevend. Als men de topzes zelf wil bepalen, moeten ze de namen maar geven. Dan stoppen wij en leggen we ons daar wel bij neer', zei Vanhaezebrouck cynisch.

Naar eigen zeggen kreeg Vanhaezebrouck heel veel berichten na het besluit. 'Echt, dit kan gewoon niet meer. Hoeveel reacties er nu binnenkomen... De telefoons staan vol, iedereen vindt het schandalig. Ook mensen die niet aan Gent zijn verbonden. Waar zijn we mee bezig? Het stopt gewoonweg niet.'

Deze nieuwe VAR-rel komt iets meer dan een week na het nieuws dat de wedstrijd tussen Anderlecht en RC Genk overgespeeld moet worden door een blunder van de arbitrage. De Disciplinaire Raad van het Profvoetbal in België besloot dat onlangs, omdat de arbitrage de spelregels niet goed had toegepast bij een penaltysituatie.

Pro League

Stand Pro League 2023/2024

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Union Sint-Gillis
30
21
7
2
63-31
+32
70
2
Anderlecht
30
18
9
3
58-30
+28
63
3
Antwerp
30
14
10
6
55-27
+28
52
4
Club Brugge
30
14
9
7
62-29
+33
51
5
Cercle Brugge
30
14
5
11
44-34
+10
47
6
Genk
30
12
11
7
51-31
+20
47
7
Gent
30
12
11
7
53-38
+15
47
* Actueel tot en met 29 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.