Belgische VAR-klucht bereikt climax: topper moet tóch herspeeld worden

Reacties

Anderlecht – RC Genk wordt overgespeeld. De Belgische topper werd op 23 december 2023 beslist in Brussels voordeel, nadat de arbitrage blunderde bij een penaltyfase. Genk was boos, eiste een replay, kreeg van de scheidsrechterscommissie ongelijk, maar de Disciplinaire Raad heeft Genk nu in het gelijk gesteld.

Belgische VAR-klucht bereikt climax: topper moet tóch herspeeld worden
© Pro Shots
Anderlecht
Anderlecht
2 - 1
Genk
Genk

Nog even op een rijtje wat er gebeurde. Yira Sor had voor Genk gescoord uit de rebound van een door Bryan Heynen gemiste penalty. Arbiter Nathan Verboomen gaf het doelpunt, maar de VAR kwam tussenbeide omdat Sor te vroeg had ingelopen. Verboomen bewoog mee en gaf Anderlecht een vrije trap. Dat was een foute beslissing: omdat Anderlecht-speler Yari Verschaeren óók te vroeg had ingelopen, had de strafschop moeten worden overgenomen.

Toen Anderlecht de wedstrijd won, waren de rapen vervolgens gaar. Genk diende protest in bij het Professional Referee Department, dat een verzoek voor een replay van de hand wees. Daarop stapte de club naar de Disciplinaire Raad, en die heeft nu wél gehoor gegeven aan het verzoek van de club uit Belgisch Limburg. Het verweer van Anderlecht, dat dit een gewone menselijke fout was, bleek niet afdoende.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Daarmee moet Anderlecht, tweede in de stand, nog een keer aan de bak om de drie punten te behalen en zijn achterstand op koploper Union Saint-Gilloise niet nog verder te zien groeien. Genk staat vijfde, maar zou met een zege naar de derde plek klimmen. Een inhaalmoment is nog niet gevonden, maar zou geen probleem moeten zijn: Genk en Anderlecht spelen allebei niet meer in de beker of in een Europese competitie.

Anderlecht is boos
Volgens verschillende bronnen in België is Anderlecht op zijn beurt nu weer boos over dit besluit. De paars-witten zouden derhalve alles in het werk stellen om op juridische wijze nog te voorkomen dat deze wedstrijd moet worden overgespeeld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.