Genk via strafschoppen naar de Champions League

RC Genk heeft zich geplaatst voor de Champions League. De Belgische kampioen won in eigen huis met 2-1 van Maccabi Haifa waar het vorige week een zelfde nederlaag leed in Israël. De gastheren namen echter de strafschoppen beter.

Door het 2-1 verlies in Israël was het RC Genk duidelijk wat er moest gebeuren tegen Maccabi Haifa. De ploeg leefde de laatste weken in onrust door het plotse vertrek van coach Frank Vercauteren naar Al-Jazira in Abu-Dhabi. De opgestapte trainer verraste wel door op de tribune plaats te nemen, terwijl hij eerder op de dag gepresenteerd was bij zijn nieuwe club.

Zijn tijdelijke vervangers Pierre Denier en Hans Visser hadden de ploeg duidelijk geïnstrueerd om vanaf de aftrap vol de aanval te zoeken. De spelers hadden goed geluisterd en aan de hand van Kennedy rolden aanval op aanval richting het doel van Haifa, maar trof daar een uitstekende Nir Davidovitch die namens Maccabi voortreffelijke reddingen verrichte.

Na 35 minuten moest de goalie zich toch gewonnen geven. Jelle Vossen (foto) kreeg na een kluts de bal en haalde koel en doeltreffend uit. Lang kon Genk niet genieten van de voorsprong. Een minuut later passeerde Eyal Golasa Genk-doelman László Köteles met een prachtig schot in de kruising.

Nog voor rust kwamen de Belgen toch weer op voorsprong. Na een flitsende actie van Vossen bereikte de spits Thomas Buffel. De voormalige Feyenoorder schoot matig in maar zag Davidovitch onbegrijpelijk blunderen. Het betekende dat Genk met een 2-1 voorsprong kon rusten. Na de hervatting ging het tempo omhoog, maar het niveau omlaag. Beide ploegen kozen voor de lange bal en deden dat erg onzorgvuldig.

Spannend bleef het daarom wel. De grootste kans in de tweede helft was voor Genk-invaller Marvin Ogunjimi, maar de spits speelde de bal te ver voor zich uit toen hij alleen op Davidovitch af ging zodat de Maccabi-keeper kon ingrijpen. Na negentig minuten stond dezelfde stand op het scorebord als in de uitwedstrijd zodat verlenging een eventuele beslissing moest brengen.

In de extra tijd hingen de ploegen als twee uitgeputte boksers tegen elkaar. Lang waren fatsoenlijke aanvallen nauwelijks nog te noteren tot Maccabi op zijn tweede adem kwam. Het kreeg kansen en de grootste was voor Weaam Amasha, maar de aanvaller mikte in uiterst kansrijke positie op de paal. In de tweede verlenging kreeg Genk weer een briesje in de zeilen.

Itzhak Cohen raakte de hakken van Ogunjimi die tot val kwam en dat deed scheidsrechter Howard Webb besluiten de Maccabi-verdediger zijn tweede gele, dus rode, kaart te geven. In een doelpunt resulteerde het niet zodat strafschoppen de beslissing moest brengen.

Waar namens Genk Vossen, David Hubert, Daniel Tözsér en Daniel Pudil raak schieten, zien namens de Israëlische ploeg Vladimir Dvalishvili en Golasa hun inzetten gekeerd worden door Köteles zodat Genk zich mag opmaken voor de Champions League. Maccabi Haifa hoort vrijdag welke teams het treft in de groepsfase van de minder prestigieuze en financieel minder lucratieve Europa League. Foto: VI Images