Genk mept Club Brugge snel uit de titelrace

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid krijgt België een nieuwe landskampioen. Club Brugge won drie titels op rij, maar na de nederlaag van zondagavond bij RC Genk lijkt prolongatie uitgesloten. In de Cegeka Arena kwam Club op voorsprong voor het kopje onder ging: 3-1.

Genk
Genk
3 - 1
Club Brugge
Club Brugge

Club Brugge nam het initiatief meteen in handen. Aanvoerder Hans Vanaken had een potentiële schotkans al in rook zien opgaan door een net te korte pass van Andreas Skov Olsen, toen hij na negen minuten wél scoorde. Skov Olsen gaf nu wél zuiver aan en Vanaken stuurde zijn schot knap naar de hoek: 0-1.

Genk liet zich niet uit het lood slaan door de vroege tegenslag. Weliswaar enigszins uit het niets, maar de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Daniel Muñoz werd niet goed bewaakt en kopte de 1-1 binnen. Genk dacht zelfs op 2-1 te komen, maar Joseph Paintsil scoorde vanuit buitenspelpositie. Wat resteerde was een venijnige eerste helft tussen twee ploegen die elkaar geen duimbreed toegaven, waarbij randzaken steeds meer terrein veroverden op het voetbal, dat goed was begonnen.

De Limburgse thuisploeg nam na rust het heft stevig in handen. Mark McKenzie bracht het ook in de stand tot uiting door een corner van Mike Trésor binnen te koppen. Noa Lang raakte er erg gefrustreerd over en pakte uit met een onbesuisde tackle op Bilal El Khannous, met een gele kaart mocht Lang niet mopperen. Vanaken stond een kwartier voor tijd op een ideale plek om 2-2 te maken, maar Ferran Jutglà zag hem over het hoofd.

Even later volgden twee uppercuts. De eerste werd nog door de VAR geannuleerd: Paintsil scoorde maar de VAR zette een streep door de treffer, waarom werd niet duidelijk. De onfortuinlijke Ghanees kon een minuut later dan toch eindelijk juichen. Oog in oog met Simon Mignolet deed hij de netten voor de derde keer in deze wedstrijd trillen. De VAR keek nog wel, maar een derde afgekeurde treffer bleef hem bespaard.

Romeo Vermant kreeg nog een kans om de laatste minuten van spanning te voorzien, maar Maarten Vandevoordt stortte zich op de Brugse spits en hield de stand zo op 3-1. Daarmee is Club Brugge meteen zo goed als uitgespeeld om de titel: Genk heeft elf punten meer, en er resteren nog vijf wedstrijden. De ploeg van Wouter Vrancken staat na de puntenhalvering op 41 punten en heeft nog twee concurrenten om de titel.

Die treffen elkaar woensdag. Union Sint-Gillis, 38 punten, speelt tegen Antwerp, dat op 36 staat. Voor Mark van Bommel en zijn ploeg is het zaak dat de champagne tegen die tijd is uitgewerkt, want zondag hadden ze reden tot feesten na het winnen van de Croky Cup. In de finale op de Heizel werd KV Mechelen met 2-0 geklopt.