Gemoederen Benfica lopen hoog op na dramatisch einde

De gemoederen liepen bij Benfica hoog op toen zondag ook de Portugese beker voorbij ging aan de nummer twee van de Portugese competitie en de verliezend finalist van de Europa League. Trainer Jorge Jesus kon zijn tranen nauwelijks bedwingen en steraanvaller Oscar Cardozo ging door het lint.

Gemoederen Benfica lopen hoog op na dramatisch einde

Benfica had begin deze maand nog kans op drie hoofdprijzen, maar staat aan het eind van het seizoen met lege handen. FC Porto beroofde De Adelaren van de landstitel door de onderlinge confrontatie tijdens de voorlaatste speelronde in de extra tijd naar zich toe te trekken en Chelsea won de Europa League dankzij een late goal van Branislav Ivanovic.

Ook tegen Vitória Guimarães voltrok zich dat scenario. Benfica kwam na een half uur op voorsprong dankzij Nicolás Gaitán, maar moest opnieuw genoegen nemen met een tweede plaats. Soudani El Arabi en Ricardito bezorgden de hoofdstedelingen met treffers in de 79ste en 81ste minuut een nieuw finale-trauma. Jorge Jesus stond na de 2-1 van Ricardito met tranen in zijn ogen langs het veld en moest zijn vingers regelmatig langs zijn gezicht halen om zijn emoties nog enigszins te kunnen verbergen. De 58-jarige Portugese oefenmeester had er moeite mee om net als tegen Chelsea aan het kortste eind te trekken, terwijl zijn ploeg lange tijd het betere van het spel had.

'We wilden de 1-0 voorsprong verdedigen in de laatste twintig minuten, maar het ontbrak aan communicatie in onze laatste linie. We hebben verloren zonder dat we het gevoel kregen dat Vitória ons echt in de problemen kon brengen. Dit geeft veel stof tot nadenken', aldus de beteuterde Jorge Jesus na afloop.

Om de overwinning over de streep te trekken moest steraanvaller Oscar Cardozo na zeventig minuten het veld ruimen. Toen dat uiteindelijk tot een nieuwe domper leidde, haalde de Paraguayaanse goalgetter op niet mis te verstande wijze verhaal bij zijn trainer. Cardozo deelde een flinke duw uit en wees vervolgens met een verwijtende vinger richting zijn coach en het veld.

Hoewel Cardozo veel te ver ging en met moeite tot bedaren kon worden gebracht, nam Jesus zijn vedette op de persconferentie in bescherming. 'Cardozo verloor zijn verstand door de nederlaag. Dit zijn voor iedereen nu eenmaal moeilijke momenten. Oscar was in de kleedkamer al een stuk kalmer en heeft zijn excuses aangeboden. De twee tegendoelpunten hadden in ieder geval niets te maken zijn wissel.'

Dat Benfica in een tijdbestek van twee weken drie prijzen uit handen gaf, roept herinneringen op aan vorig seizoen. Toen was het landskampioen en Champions League-winnaar Bayern München dat het in de Duitse titelstrijd en de bekerfinale moest afleggen tegen Borussia Dortmund en tot overmaat van ramp in de eigen Allianz Arena ten onder ging in de CL-finale tegen Chelsea.

Met de Duitse bekerfinale tegen VfB Stuttgart nog in het verschiet maakt Bayern een jaar later kans op de treble. Dat scenario zal Jesus hoopvol stemmen. Reden voor een vroegtijdig vertrek is de rampzalige ontknoping van het seizoen daarom niet. 'Niemand wordt blij van verloren finales, maar het is wel zo dat alleen goede teams in staat zijn om een finale te halen. De toekomst lag al min of meer vast, daar veranderen deze nederlagen niets aan.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen