Gefrustreerde Odgaard verzuimt Heerenveen aan eerste thuiszege te helpen

SC Heerenveen heeft in het eigen Abe Lenstra Stadion wederom niet kunnen winnen. De thuiswedstrijd tegen FC Utrecht eindigde in een gelijkspel.

sc Heerenveen
1 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

SC Heerenveen wachtte tot zondagmiddag nog altijd op de eerste thuiszege van het seizoen. De ploeg van coach Johnny Jansen begon uitstekend aan de nieuwe voetbaljaargang met een 0-4 zege op bezoek bij Heracles Almelo, maar daarna werd er überhaupt niet meer gewonnen. Met drie gelijke spelen en twee nederlagen moest tegen FC Utrecht het publiek in het eigen Abe Lenstra Stadion getrakteerd worden op drie punten.

De start tegen de Domstedelingen was echter niet bepaald veelbelovend. De ploeg van coach John van den Brom nam het heft in handen en drukte de Friezen naar achteren. Eerst omspeelde Adrián Dalmau doelman Warner Hahn, maar was het Ibrahim Dresevic die ternauwernood voorkwam dat de Spaanse spits 0-1 noteerde. Niet veel later was het echter alsnog raak. Na achttien minuten stuurde Leon Guwara, die bij FC Utrecht terugkeerde van een schorsing, Gyrano Kerk alleen op doelman Hahn af. De Heerenveen-keeper ging vroeg naar de grond en Kerk stiftte de bal uitstekend over de lange doelman heen.

Het leek de Friezen wakker geschud te hebben, want daarna gooiden met name de pijlsnelle flankspelers Mitchell van Bergen en Chidera Ejuke de schroom van zich af. Nadat Hicham Faik een vrije trap vanaf randje strafschopgebied in de muur had geschoten was het dan ook niet verwonderlijk dat juist Van Bergen en Ejuke voor de gelijkmaker zorgden. Eerstgenoemde dribbelde richting de achterlijn en legde de bal panklaar neer voor Ejuke. De Nigeriaan maakte zijn tweede van het seizoen: 1-1.

Tweede helft
Na rust noteerden beide ploegen de nodige kansen, maar het evenwicht in de score werd maar niet doorbroken. Jens Odgaard, die vorige week tegen Ajax zijn eerste veldgoal maakte, kreeg een kwartier voor tijd dé kans om zijn ploeg aan de eerste thuiszege te helpen. De spits werd naar de grond gewerkt en nam vervolgens zelf de strafschop. Twee weken geleden tegen Fortuna Sittard benutte hij nog een strafschop, maar net als tegen Feyenoord miste hij dit keer wederom vanaf elf meter. FC Utrecht-doelman Maarten Paes redde heel knap met zijn voeten.

Drie minuten na zijn gemiste penalty moest Odgaard plaatsmaken voor Anders Dreyer, waarna de Deen vol frustratie naar de kleedkamer stormde. Nadat hij even tot bezinning was gekomen, keerde hij terug op de bank en kreeg hij een omhelzing van coach Jansen. De frustratie was bij Odgaard nog niet weg. Zeker niet toen de 1-1 stand ook na het laatste fluitsignaal nog op het scorebord stond. De eerste thuiszege van de Friezen bleef daarmee wederom uit, mede door de gemiste penalty.

Het scheelde overigens niet veel of FC Utrecht had alsnog gewonnen. Hahn bracht diep in blessuretijd heel knap redding op een inzet van Bart Ramselaar, waarna Justin Hoogma een teenlengte tekort kwam om de rebound binnen te tikken.