Afgekeurde goal komt FC Dordrecht duur te staan in duel met andere laagvlieger

FC Dordrecht heeft op eigen veld een pijnlijke nederlaag geleden tegen Jong FC Utrecht. De hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie kreeg het niet voor elkaar de nummer negentien van de ranglijst te verslaan.

FC Dordrecht
0 - 3
Jong FC Utrecht

Het duel tussen FC Dordrecht en Jong FC Utrecht was een duel tussen de nummers twintig en negentien van de Keuken Kampioen Divisie. Jong FC Utrecht had zes punten en FC Dordrecht, dat op vijf punten stond, hoopte over de Domstedelingen heen te wippen op de ranglijst, maar dat gebeurde niet.

Hoewel de eerste helft heel vermakelijk was, met veel grote kansen aan beide kanten, werd er voor rust niet gescoord. Gianni dos Santos ramde de bal snoeihard tegen de lat namens FC Dordrecht en bij Jong FC Utrecht waren het onder anderen Hicham Acheffay en Daniel Arzani diestuitten op doelman Anthony Swolfs. De doelman van FC Dordrecht hield zijn ploeg lang staande en zag zijn ploeg zelfs nog scoren. Richie Musaba tikte binnen op aangeven van Nikolas Agrafiotis, maar de assistent-scheidsrechter stak zijn vlag in de lucht. De bal zou al achter de achterlijn zijn geweest. Een cruciale beslissing, want in plaats van een 1-0 voorsprong voor FC Dordrecht bleef het zo 0-0.

Na rust was er voor Swolfs geen houden meer aan. Jong FC Utrecht was veel sterker en via Jeredy Hilteman en Justin Lonwijk liepen de bezoekers uit naar een 0-3 zege. FC Dordrecht blijft daarmee hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong AZ
Jong AZ
1 - 1
Telstar
Telstar

De Noord-Hollandse derby tussen Jong AZ en Telstar is maandagavond geëindigd in een gelijkspel. In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de tiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.

Bij de thuisploeg begon Juan Familia-Castillo in de basis: het was voor de van Chelsea gehuurde linkspoot zijn eerste optreden in dienst van de Alkmaarders. Hij zag hoe zijn ploeggenoot Yusuf Barasi er al na negen minuten 1-0 van maakte. Telstar-keeper Jasper Schendelaar schoot de bal tegen de jagende aanvaller aan, kon dat foutje vervolgens niet meer herstellen en zag hoe Barasi de openingsgoal binnentikte.

Nog voor de pauze hadden de bezoekers de stand echter alweer gelijkgetrokken. Na een voorzet van Shayne Pattynama volleerde Ilias Bronkhorst de 1-1 binnen. De ploegen uit Alkmaar en Velsen-Zuid kwamen in de tweede helft nauwelijks tot grote kansen, laat staan doelpunten. Door het gelijkspel blijft Telstar zevende, waar het zich bij een zege definitief had gevoegd bij de clubs in de subtop. Jong AZ staat nog altijd derde van onderen, terwijl concurrenten Jong FC Utrecht en FC Dordrecht bloed ruiken. Die twee laatstgenoemde teams treffen elkaar dinsdag.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 0
FC Eindhoven

Na een moeizame start van het seizoen is FC Volendam de laatste weken aardig op stoom geraakt. De laatste drie wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie werden op overtuigende wijze gewonnen. Jong PSV (5-1), Jong AZ (2-6) en FC Dordrecht (7-1) waren kansloos tegen de ploeg van Jonk. FC Eindhoven was dus gewaarschuwd, maar moest lijdzaam toezien dat de thuisclub in het Kras Stadion vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij was.

Nadat doelman Ruud Swinkels halverwege de eerste helft nog uitstekend redding had gebracht op een inzet van Micky van de Ven, was het in de 26ste minuut alsnog raak. Nick Doodeman, de laatste weken vooral als aangever belangrijk, schoot op vrije wijze raak in de verre hoek. Tien minuten voor rust zorgde Boy Deul voor de 2-0 uit een strafschop, die was toegekend na een overtreding van Bart Biemans op Samuele Mulattieri.

Ook in de tweede helft had de thuisclub een overwicht, maar Swinkels redde uitstekend op een inzet van Mulattieri en de paal stond een treffer van Martijn Kaars in de weg. Het bleef dus 2-0, waardoor nummer zes FC Volendam nu achttien punten uit tien duels heeft. Komende zaterdag wacht de topper tegen De Graafschap, dat derde staat.

Roda JC Kerkrade
0 - 0
FC Den Bosch

Roda begon bijzonder goed aan het nieuwe seizoen, met elf goals in de eerste vier duels en negen punten op zak. De klad zit er inmiddels behoorlijk in, want er werd sinds 18 september niet meer gewonnen in de KKD. Ook tegenstander Den Bosch won niet in oktober.

Roda-trainer Jurgen Streppel spoorde zijn spelers in de voorbereiding op dit duel aan om ballen te tonen, maar de Limburgers kwamen in eigen huis niet geweldig voor de dag. Via Roland Alberg, Jordy Croux en Patrick Pflücke kreeg de thuisclub wat kansjes, maar daar zat niets tussen wat Den Bosch-keeper Konrad Sikking kon verontrusten. Bij Den Bosch dachten ze in de slotfase alsnog de winst te pakken na een mooie solo van Ringo Meerveld, maar zijn inzet miste uiteindelijk kracht. Ook Roda kon het duel nog naar zich toetrekken, met nog een minuut op de klok raakte Alberg de lat. Kort daarna wilde scheidsrechter Robin Gansner niet meewerken aan een late penalty na vermeend hands van Den Bosch.

Zo eindigde ook het tweede zaterdagduel in de KKD in een doelpuntloos gelijkspel en moeten Roda en Den Bosch langer wachten op een zege op het tweede niveau. Volgende week krijgen beide teams een nieuwe kans tegen beloften, Roda speelt tegen Jong FC Utrecht, Den Bosch staat voor een ontmoeting met Jong PSV.

Go Ahead Eagles
0 - 0
Excelsior
Excelsior

De grootste kans van de wedstrijd werd pas enkele minuten voor het laatste fluitsignaal genoteerd. Excelsior-speler Stijn Meijer was op aangeven van topschutter Elías Már Ómarsson dicht bij de 0-1, maar zijn inzet eindigde tegen de paal. Zodoende bleef het bij 0-0 in Deventer, terwijl beide clubs doordeweeks nog erg productief waren. Go Ahead haalde in de eerste ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi uit tegen NAC Breda (6-0), Excelsior versloeg Helmond Sport (4-0) met duidelijke cijfers.

De defensie van Go Ahead slaagde er in tegenstelling tot de verdedigers van Helmond wél in om Ómarsson onschadelijk te maken in dit duel. De topscorer van de KKD had in de voorgaande drie competitiewedstrijden het net gevonden en scoorde tweemaal in het bekertoernooi, maar in De Adelaarshorst kon hij zijn elfde van het seizoen niet maken.

NAC Breda
NAC Breda
0 - 1
N.E.C.
N.E.C.

NAC liet tegen Almere City FC een kans op de eerste periodetitel schieten, er werd met 0-2 verloren. Na de zeperds tegen SC Cambuur (0-4) en Almere City ging het ook in het bekertoernooi gigantisch mis. Een door corona verzwakt NAC ging met liefst 0-6 onderuit tegen Go Ahead Eagles. Die uitslag viel nog enigszins mee, want na negentien minuten stond het al 0-5.

Het duel met NEC stond dan ook in het teken van revanche, maar daar kwam weinig van terecht. NEC opende al in de achtste minuut de score, Terell Ondaan schoot enkele seconden na een grote kans voor Sydney van Hooijdonk raak voor de 0-1. Het was in de tweede helft te danken aan doelman Nick Olij – gekozen als beste keeper van de eerste periode – dat NAC niet op een ruimere achterstand kwam, maar verloren werd er wel in eigen huis.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 2
De Graafschap

De Graafschap is in theorie nog de enige club die Cambuur van de troon kan stoten in de eerste periode. Een snelle rekensom levert echter een onmogelijke situatie op: De Graafschap moet de inhaalwedstrijd tegen NAC met achttien goals verschil winnen om Cambuur nog in te halen op de ranglijst.

Het vizier moet dus op de tweede periode, te beginnen met een uitwedstrijd tegen TOP Oss. De Graafschap had het lastig in Noord-Brabant, pas in de slotfase werd het verschil gemaakt. Uiteraard was het Seuntjens die het deed voor De Superboeren. De aanvaller, vorige week met twee goals verantwoordelijk voor de 2-1 zege op Jong PSV, werkte een voorzet van Julian Lelieveld op slimme wijze achter doelman Bo Geens. Danny Verbeek maakte enkele minuten voor tijd met de 0-2 een einde aan de hoop van TOP.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 4
Almere City FC

Almere City liep de eerste periodetitel op een haar na mis, de middenmoter in het vorige afgebroken seizoen kent een bijzonder goede competitiestart. Ook tegen Jong Ajax ging de formatie uit Flevoland tekeer, na een bliksemstart stond het 0-2 binnen vijf minuten. Verdediger Neraysho Kasanwirjo werkte de bal al in de tweede minuut achter zijn eigen doelman, Thomas Verheydt kopte heel snel daarna de tweede treffer binnen.

Jong Ajax kon zich vrijdagavond duidelijk niet meten met Almere City, via Elias Sørensen (25ste minuut) en Frederik Helstrup (56ste minuut) kwam de thuisclub zelfs op een 0-4 achterstand. Kenneth Taylor produceerde vanaf de stip nog wel de eretreffer, maar dat was een klein lichtpuntje in een matige wedstrijd van de beloften. Een ander mooi moment was de rentree van Hassane Bandé, die zijn eerste speelminuten maakte in Amsterdam na zijn terugkeer van een verhuurperiode in Zwitserland.

Verder dan 1-4 kwam Jong Ajax niet tegen het team van de oude bekenden. Almere City-trainer Ole Tobiasen speelde immers van 1997 tot en met 1999 bij Ajax en oud-speler Hedwiges Maduro zat ook op de bank. Hij is normaal gesproken trainer van Almere City Onder-21, maar dat team komt vanwege de coronacrisis niet in actie.

Helmond Sport
1 - 1
MVV Maastricht

Voor Helmond Sport en MVV Maastricht geen strijd om een periodetitel, de twee teams moeten het voorlopig doen met een plek in de onderste regionen van de KKD. Bij MVV koos trainer Darije Kalezic voor een andere keeper, Bill Lathouwers groeide tijdens de seizoenstart uit tot een van de meest gepasseerde keepers in de KKD. Ook vervanger Mike Havekotte moest echter vissen, vlak na rust benutte Jelle Goselink een penalty. Voor rust was een goal van MVV afgekeurd wegens buitenspel, maar in de slotfase van de wedstrijd kwam de Maastrichtse goal alsnog. Thomas van Bommel, zoon van Mark van Bommel, maakte zijn eerste goal in het betaald voetbal. Met ietwat geluk verschalkte hij Helmond-keeper Stijn van Gassel. Zijn inzet werd aangeraakt, waardoor de goalie kansloos was en de 1-1 moest toestaan.