'Geef Robben in De Arena het eresaluut dat hij verdient'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Simon Zwartkruis over de afscheidsaankondiging van Arjen Robben bij Bayern München.

'Geef Robben in De Arena het eresaluut dat hij verdient'

Arjen Robben is een voetballer van extremen. Vorige week onderstreepte hij dat andermaal. In het Champions League-duel met Benifica (5-1) showde de vleugelspits zijn klasse met twee weergaloze goals, met zijn onmiskenbare signatuur: vanaf de rechterflank richting het centrum dribbelen en verwoestend uithalen. Alle verdedigers in Europa kunnen die acties dromen, nog steeds hebben slechts weinigen een antwoord paraat. Vier dagen later, vlak voor de competitiewedstrijd bij Werder Bremen, haakte Robben af tijdens de warming-up. Iets met zijn knie. In een halve week van Himmelhoch jauchzend naar Zum tode betrübt: de blessuregevoelige aanvaller heeft het vaker meegemaakt in zijn loopbaan.

Kort daarop maakte Robben bekend aan het eind van dit seizoen te vertrekken bij Bayern München. In Duitsland is al tijden een verhitte discussie gaande over een noodzakelijke verjonging bij de worstelende recordkampioen. Dat is de 34-jarige Robben niet ontgaan en het zette hem aan het denken. Het is een zeldzame gave in het topvoetbal, zelf het goede moment van afscheid bepalen. Robben kan dat, bewees hij eerder al bij Oranje. En ook nu heeft de Groninger de juiste keuze gemaakt. Hij behield de regie over zijn rijke carrière, kort na een wervelend optreden in de Champions League. Het past bij zijn karakter: realistisch, vastberaden, weg van de waan van de dag.

De hamvraag is hoe het straks verdergaat. Ooit keert Robben terug naar zijn geboortegrond; momenteel laat hij een huis bouwen in Groningen. Maar over een rentree in de Eredivisie liet Robben zich al ontvallen dat hij dan alleen maar kan verliezen. De vraag is ook of hij kan dealen met een lager voetbalniveau, na al die jaren aan de internationale top, met zijn bijna maniakale fanatisme. Pingelen voor de poen gaat het sowieso niet worden, het Midden-Oosten en China zijn al weggestreept. En misschien stopt Robben wel helemáál na dit seizoen. Hij weet het oprecht nog niet.

Wat het ook wordt: volgende week is hij te bewonderen in de Johan Cruijff Arena, als Bayern München de poulefase van de Champions League afsluit tegen Ajax. Te hopen valt dat hem een ander onthaal wacht dan Ruud Gullit en Clarence Seedorf ooit overkwam, toen ze als speler van AC Milan in Amsterdam werden uitgefloten. Geef Robben het eresaluut dat hij als Nederlandse voetbalparel verdient. Zolang het nog kan.

'Robben is een sieraad voor het voetbal, we moeten hem koesteren'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.