Geduld loont voor steunpilaren Zoet en Arias

Reacties

De kracht van landskampioen PSV is het collectief. In elke Eindhovense linie waren er dit seizoen bijzondere ontwikkelingen. Op het middenveld, in de aanval, maar ook in de achterhoede, waar Jeroen Zoet en Santiago Arias een tweede beloning staat te wachten voor hun geduld.

Geduld loont voor steunpilaren Zoet en Arias

Zijn gezicht verried het al enigszins, maar tussen de regels door viel de teleurstelling ook te horen. 'Er zijn wat afspraken binnen PSV die we vorig jaar gemaakt hebben', aldus Zoet voor de camera van FOX Sports. 'Tot nu toe – hoe zeg ik dat netjes – wordt dat helaas een beetje geblokkeerd.'

Dat was vier dagen voor de zomerse transferdeadline. In de slotdagen wilde PSV alleen aan het door Zoet gewenste vertrek meewerken bij een hoge transfersom, waardoor de geïnteresseerde clubs die rondzongen (West Ham United, Newcastle United, Crystal Palace en Benfica) achter het net visten.

Zoet rechtte zijn rug en maakte zijn beste seizoen door onder de Eindhovense lat. De 27-jarige doelman pakte eindelijk punten voor zijn ploeg. Met name in de moeizame maand november hield Zoet het elftal op de been, met sterke optredens tijdens de zwaarbevochten zeges op PEC Zwolle en Excelsior.

Mede door zijn betrouwbaarheid werd Zoet dit seizoen plots de status van leider toegedicht. 'Ik ben niet iemand die op de voorgrond wil staan, maar ik zeg tijdens trainingen en wedstrijden wel altijd waar het op staat', zei de keeper begin dit seizoen in gesprek met VI. Die voortrekkersrol kwam dit seizoen pas aan het licht door het vertrek van geroutineerde spelers als Andrés Guardado. De ervaren Eredivisie-keeper liet zich de afgelopen jaren al steeds meer gelden in de groep, vooral in het verbaal neerzetten van de defensie.

Daarmee helpt Zoet ook dit seizoen de beperkte laatste linie van PSV, niet alleen in verdedigend opzicht. Telkens als hij het spel hervat, wijst Zoet drukgebarend naar Nicolas Isimat-Mirin en Daniel Schwaab waar ze moeten lopen om de bal te ontvangen. Bovendien camoufleert PSV de zwakke opbouwende kwaliteiten van het centrum doordat Zoet vaak de lange bal op Luuk de Jong hanteert.

Op die wijze kunnen Isimat-Mirin en Schwaab zich iets minder bekommeren om de opbouw. Daarin kan het tweetal, dat in defensief opzicht verdienstelijk presteerde, de bal altijd makkelijk kwijt aan Arias, die van alle verdedigers dit seizoen verreweg het meest voorwaarts en het meest nauwkeurig passt.

Het belangrijkste doelpunt waarbij Arias betrokken was: zijn rake kopbal tegen Feyenoord.
Het belangrijkste doelpunt waarbij Arias betrokken was: zijn rake kopbal tegen Feyenoord.

De rechtsback is aanvallend sowieso van onschatbare waarde voor de landskampioen. Naast dat veel aanvallen bij Arias starten, kwam hij dit seizoen tot drie doelpunten en zes assists. Zelfs de typische Arias-momentjes – te laat komen en de tegenstander vasthouden, vaak met een strafschop tot gevolg – lijken uit zijn spel verdwenen in het seizoen dat de kroon is op zijn PSV-periode.

De 38-voudig Colombiaans international had voor dit seizoen al alles meegemaakt bij de club. Samen met Zoet is Arias de enige overgebleven basisspeler van het eerste seizoen (2013/14) onder trainer Phillip Cocu, waarin PSV een metamorfose onderging en het fundament legde voor hernieuwd succes. Ook Arias wilde vorige zomer een transfer maken, maar na een goed gesprek met technisch manager Marcel Brands zette hij net als Zoet de schouders eronder.

Het geslaagde seizoen van de verdediging, dat van Zoet en Arias in het bijzonder, is ook te danken aan de standvastigheid van de PSV-leiding. Na het Europese echec tegen NK Osijek kreeg Cocu onmiddellijk steun van de leiding, mocht alleen de weinig gemotiveerde Davy Pröpper vertrekken en ging Cocu hoogstpersoonlijk voor een vertrek van Jürgen Locadia liggen.

Bovendien legden Zoet en Arias zich neer bij een langer verblijf, zoals Memphis Depay en Georginio Wijnaldum dat in het kampioensseizoen 2014/15 deden. Zij kregen met een transfer een fraaie beloning voor hun geduld. Dat lijkt na het heroveren van de landstitel ook een logische tweede prijs voor Zoet en Arias.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Statistieken van de PSV-verdedigers

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

*Onvoldoende speelminuten voor een beoordeling

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.