Gakpo leidt PSV naar eerste zege in Heerenveen sinds elf jaar

PSV heeft zondag een moeizame overwinning geboekt op bezoek bij SC Heerenveen. Cody Gakpo hielp de formatie van trainer Ruud van Nistelrooij aan de eerste Eredivisie-zege in het Abe Lenstra Stadion sinds 18 december 2011.

sc Heerenveen
0 - 1
PSV
PSV

PSV herstelde zich donderdag in de Europa League van de pijnlijke 3-0 nederlaag tegen SC Cambuur. In Zwitserland werd FC Zürich met liefst 1-5 verslagen. Yorbe Vertessen scoorde twee keer en startte ook tegen Heerenveen. PSV kende een korte voorbereiding op het duel. De Eindhovenaren trainden vrijdag nog in Zürich en keerden daarna pas terug naar Nederland. Van Nistelrooij koos tegen Heerenveen voor dezelfde elf als afgelopen donderdag.

Tegen Heerenveen, dat een van de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie heeft, had PSV het lastig. Beide teams waren in de eerste helft slordig. Wel was er dreiging aan beide kanten. Zo had Amin Sarr na een klein kwartier plots de vrije doortocht naar het doel van PSV. De aanvaller leek zich vast te lopen met drie verdedigers om zich heen, maar door slap ingrijpen van de bezoekers kwam Sarr verder dan verwacht. Uiteindelijk bracht keeper Walter Benítez redding.

PSV werd ondanks de kans voor Sarr het vaakst gevaarlijk in het eerste bedrijf. Veel uitgespeelde kansen vielen echter niet te noteren. Een van de spannendste momenten was een schot van Ibrahim Sangaré, die van afstand de lat raakte. Verdediger Syb van Ottele raakte de inzet nog lichtjes, waardoor doelman Andries Noppert wat verrast leek dat de bal het aluminium nog raakte. De keeper van Heerenveen liet zich daarna nog gelden met een knappe redding op een stiftje van Vertessen.

Vlak voor rust kreeg PSV twee tegenvallers te verwerken toen zowel Ismael Saibari als Vertessen geblesseerd raakte. Beide aanvallers konden niet verder, waardoor Van Nistelrooij al vroeg een dubbele wissel moest doorvoeren. Met Erick Gutiérrez en Anwar El Ghazi begon PSV vervolgens aan de tweede helft, waarin Noppert een goede redding in huis had bij een vrije trap van El Ghazi, die richting de kruising vloog.

In het eerste gedeelte van de tweede helft ging het verder niet zo veel over kansen, maar wel over vermeende overtredingen. Scheidsrechter Bas Nijhuis floot - tot ergernis van de Eindhovenaren - meestal niet voor kleine overtredingen van Heerenveen. Na een overtreding van Van Ottele op Xavi Simons kon echter ook Nijhuis niet anders dan de gele kaart geven. Het was de eerste van de wedstrijd.

Aanvallend wilde het bepaald nog niet lukken bij PSV, dat al sinds december 2011 wachtte op een overwinning in Heerenveen. Op dat soort momenten hebben de Eindhovenaren altijd nog Gakpo. De linksbuiten haalde met nog een kwartier te gaan zijn bekende trucje uit. Gakpo trok naar de as van het veld en haalde met rechts uit. Noppert dook, maar kwam niet bij de bal en werd geklopt: 0-1. De zege van PSV kwam daarna niet meer in gevaar, afgezien van een mogelijkheid voor Sydney van Hooijdonk.

Door de overwinning in Friesland hield PSV aansluiting bij koploper AZ (twee punten meer) en nummer twee Ajax (één punt meer). Feyenoord, dat zondag FC Twente met 2-0 versloeg, heeft één punt minder dan de Eindhovenaren. De formatie van Van Nistelrooij speelt donderdag de thuiswedstrijd tegen Zürich in de Europa League.