Gakpo en Memphis kunnen Cruijff evenaren, Blind passeert Koeman en Robben

Reacties

Nederland speelt dinsdagavond voor het eerst in de geschiedenis tegen Qatar. De in het verleden behaalde resultaten tegen Aziatische landen geven vertrouwen voor de cruciale groepswedstrijd. VI zette enkele cijfers en feiten op een rij.

Gakpo en Memphis kunnen Cruijff evenaren, Blind passeert Koeman en Robben
Nederland
Nederland
2 - 0
Qatar
Qatar

• Oranje gaat vol vertrouwen de derde en laatste groepswedstrijd tegemoet. Onder bondscoach Louis van Gaal is de ploeg al zeventien wedstrijden ongeslagen. Sinds zijn rentree won Oranje twaalf keer, terwijl vijf keer gelijkgespeeld werd. Verliezen gebeurde nog niet. De laatste nederlaag onder leiding van Van Gaal was op het WK in 2014. Al was dat na strafschoppen, in de halve finale tegen Argentinië. Al liefst 27 wedstrijden is het Nederlands elftal onder Van Gaal ongeslagen na negentig minuten.

• Wat nog meer houvast biedt: nog nooit werd Oranje uitgeschakeld in de groepsfase van het WK. Weliswaar werd het Nederlands elftal in 1934 en 1938 uitgeschakeld in de eerste ronde, maar toen begon het toernooi direct met een knock-outfase. Sindsdien nam Oranje deel aan acht WK's, maar overleefde het iedere keer de groepsfase. Dinsdagavond kan nummer negen daar aan toegevoegd worden.

• Oranje is in alle WK-wedstrijden ook al zestien duels ongeslagen, als alleen resultaten na negentig minuten worden meegerekend. Uitgezonderd de na verlenging verloren WK-finale tegen Spanje van 2010 en de na penalty's verloren halve finale tegen Argentinië van 2014, dateert de laatste nederlaag van 2006 in de achtste finale tegen Portugal (0-1).

• Cody Gakpo is dit WK goed op schot en kan zich dinsdag aan een illuster rijtje voegen. De aanvaller van PSV was in allebei zijn duels op het WK trefzeker en denderde daardoor al de toptien in van topschutters aller tijden van Oranje op het mondiale eindtoernooi. Slechts acht internationals scoorden vaker dan Gakpo. Als de Eindhovenaar ook tegen Qatar raak schiet, komt hij op gelijke hoogte met Johan Cruijff. De Amsterdammer maakte drie treffers op het WK van 1974. Daar stokte zijn productie dan ook. Johnny Rep is Oranje's topscorer aller tijden op een WK met zeven doelpunten. Overigens heeft Memphis Depay ook twee doelpunten op een WK gemaakt (in 2014). Hij kan bij een treffer Klaas-Jan Huntelaar (42) achter zich laten op de totale topscorerslijst aller tijden en dichterbij koploper Robin van Persie (50) komen.

Cody Gakpo (rechts) kan op gelijke hoogte komen met Johan Cruijff, terwijl Daley Blind juist Ronald Koeman kan passeren.
Cody Gakpo (rechts) kan op gelijke hoogte komen met Johan Cruijff, terwijl Daley Blind juist Ronald Koeman kan passeren.

• Daley Blind kan vrijdag Arjen Robben passeren als hij in actie komt tegen Ecuador. De 32-jarige verdediger van Ajax speelde tegen Ecuador zijn 96ste interland, evenveel als Robben. Blind is de enige speler die in alle WK-wedstrijden onder Van Gaal meedeed bij Oranje: zeven in 2014 en twee tijdens het huidige WK. Ook kan hij enkele prominente namen passeren op de lijst van internationals met de meeste WK-wedstrijden. De Ajacied laat onder andere Ronald Koeman en Ronald de Boer achter zich en hoeft nog maar negentien spelers voor zich te laten. Blind komt tegen Qatar op gelijke hoogte met Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst, Wim Rijsbergen en John Heitinga.

• Andries Noppert maakte vorige week tegen Senegal zijn debuut op een WK en speelt tegen Qatar alweer zijn derde interland. De 28-jarige doelman van SC Heerenveen was na Dick Schoenaker (1978) pas de tweede speler in de Oranje-historie die zijn vuurdoop op een WK beleefde. Jeremie Frimpong en Xavi Simons zouden zich daarbij kunnen voegen, als ze speeltijd krijgen tegen Qatar.

• Overigens is Van Gaal inmiddels recordhouder wat betreft het aantal duels als Oranje-bondscoach op een WK. Tegen Qatar leidt de oefenmeester zijn tiende wedstrijd op het mondiale eindtoernooi. Daarmee blijft hij Ernst Happel, Guus Hiddink, Bert van Marwijk en Rinus Michels inmiddels allemaal ruim voor. Zij stonden zeven WK-duels aan de lijn.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.