Fris FC Twente verslaat Ajax, Suarez ontvangt rood

FC Twente is er zaterdagavond voor het eerst in de clubhistorie in geslaagd de Johan Cruijff Schaal te veroveren. In de strijd om de Super Cup werd Ajax met 1-0 verslagen.

Fris FC Twente verslaat Ajax, Suarez ontvangt rood

Een negatieve hoofdrol was er voor Luis Suarez. De Uruguayaan werd na een grove charge op het onderbeen van Cheick Tioté terecht naar de kant gestuurd door arbiter Kevin Blom.

Het treffen in de eigen Arena draaide voor de Amsterdammers op een grote deceptie uit. De nummer twee van vorig seizoen zag immers niet alleen Suarez de strijd vroegtijdig staken. Middenvelder Eyong Enoh haakte al na vier minuten geblesseerd af. Hij werd vervangen door Rasmus Lindgren. Onduidelijk is of Enoh op tijd is hersteld voor de return in de voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki (woensdag).
<br /> Aanvaller Luuk de Jong was een van de uitblinkers bij de Tukkers. De spits verving de aan zijn heup geblesseerde aankoop Marc Janko met verve en tekende voor het openingsdoelpunt. De eerste goal viel al na acht minuten. Nadat Suarez en Bryan Ruiz namens beide ploegen een plaagstootje uitdeelde, profiteerde De Jong van een schutterende Ajax-defensie.

Doelman Maarten Stekelenburg probeerde vanuit een doeltrap rechtsback Gregory van der Wiel aan te spelen. Een pass waar laatstgenoemde niet op rekende. De Jong zag het misverstand gebeuren, onderschepte de te zachte inspeelbal en rondde kinderlijk eenvoudig af.

In het vervolg vergat de regerend landskampioen Ajax al voor rust de definitieve nekslag toe te brengen. De thuisploeg mazzelde na een kwartier spelen toen Theo Janssen een schot via de onderkant van de lat op de doellijn zag stuiteren. Omdat Stekelenburg ook De Jong en Ruiz afhield van een tweede Twente-treffer mocht Ajax hopen op een wederopstanding in de tweede helft. De rode kaart van Suarez maakte die opgave er echter allerminst gemakkelijker op.

In de tweede helft kon Ajax, ondanks enkele kleine mogelijkheden, zelden meer een vuist maken. Ook de entree van Miralem Sulejmani kon daar geen verandering in brengen. FC Twente werd eveneens niet meer gevaarlijk, maar bleef zonder al te veel moeite wel overeind en behaalde zo de eerste prijs van het nieuwe seizoen.

De rode kaart van Suarez kan voor de aanvalsleider van de Amsterdammers overigens nog een vervelend staartje krijgen. Omdat het een directe rode kaart betrof, wacht de Uruguayaan een schorsing die hij mogelijk in de competitie of het bekertoernooi moet uitzitten. De aanklager van de KNVB buigt zich maandag over de zaak en komt dan met een schikkingsvoorstel.




Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen