Friese derby na knotsgekke slotfase besloten met gelijkspel

SC Heerenveen en SC Cambuur hebben een punt overgehouden aan de spectaculaire Friese derby. Joost van Aken voorkwam zondagmiddag voor de thuisploeg een nederlaag met een goal in de 96ste minuut, terwijl het twee minuten daarvoor nog 2-3 was geworden.

sc Heerenveen
3 - 3
SC Cambuur
SC Cambuur

Cambuur had zijn laatste zes Eredivisie-wedstrijden op weg naar het bezoek aan Heerenveen verloren. In het Abe Lenstra Stadion kon het chagrijn in één klap worden weggespoeld. Bij een overwinning zou Cambuur de rivaal ook passeren op de ranglijst. Een zege voelde al na twee minuten echter heel ver weg voor de bezoekers.

Uit een uitstekende voorzet van Thom Haye opende Anas Tahiri in de tweede minuut al de score (1-0). Het was geen toeval dat Haye een grote rol speelde bij het openingsdoelpunt. De spelmaker was de beste man op het veld en zorgde met zijn creatieve impulsen voor het gevaar bij Heerenveen, dat in de twaalfde minuut wel een tegenvaller te verwerken kreeg. Op aangeven van Patrick Joosten kopte Roberts Uldrikis de bal voorbij Erwin Mulder: 1-1.

Op zoek naar de voorsprong waren de ogen bij Heerenveen vervolgens weer gericht op Haye. De middenvelder met de uitstekende traptechniek leek in de 27ste minuut al zijn tweede assist van de middag te geven. Sydney van Hooijdonk scoorde uit een voorzet van de smaakmaker, maar bleek buitenspel te hebben gestaan. In de 34ste minuut was het recept hetzelfde, met Haye als aangever en Van Hooijdonk als afmaker. Dit keer was het wel echt raak voor de ploeg van Ole Tobiasen. Uit een vrije trap van Haye stuurde Van Hooijdonk de bal met zijn hoofd fraai richting de verre hoek, voorbij Sonny Stevens: 2-1.

Risico
Kon Cambuur nog met een sterk antwoord komen na alweer het 65ste tegendoelpunt in dit Eredivisie-seizoen? Geen team incasseerde meer goals dan de ploeg uit Leeuwarden. Ondanks de broze defensie moest Cambuur wel meer risico gaan nemen in de jacht op de gelijkmaker. Dennis Haar zorgde voor frisse impulsen door Mitchel Paulissen en Marco Tol in te laten vallen en zag zijn team geholpen worden door Joost van Aken. De Heerenveen-verdediger zette na ruim een uur een onnodige en onhandige sliding in zijn eigen strafschopgebied in om Issa Kallon af te stoppen en haalde de Cambuur-aanvaller neer. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag dat ook op het scherm na inmenging van de VAR en wees naar de stip. Maulun benutte de penalty: 2-2.

De goal van Maulun leek voor Cambuur even de opmaat naar veel meer te zijn, naar de eerste zege in het Abe Lenstra Stadion sinds 1994. Heerenveen hoopte in de slotfase het winnende doelpunt te forceren, maar liep daarbij in het mes. Uit een counter zorgde Paulissen in de extra tijd voor de 2-3 door Mulder te kloppen met een schot in de verre hoek. De invaller leek de matchwinner te worden, maar dat was buiten Van Aken gerekend. De verdediger van Heerenveen maakte zijn fout goed door in de slotminuut van dichtbij voor de 3-3 te zorgen. Het was het slotakkoord van een heerlijke voetbalmiddag in Heerenveen.