Fred ontpopt zich tot ideale aanvalspartner voor Neymar

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Confederations Cup. Vandaag aandacht voor Fred, aanvaller van Brazilië. De Brazilianen lijken een jaar voor het WK op de goede weg. Bondscoach Luis Felipe Scolari zal tevreden zijn over de prestaties van zijn team op het toernooi om de Confederations Cup. Natuurlijk, het kan sprankelender en beter, maar het begin is er.

Fred ontpopt zich tot ideale aanvalspartner voor Neymar

Scolari zal komend jaar op zoek gaan naar de juiste mensen om Neymar heen. Het nieuwe Braziliaanse wonderkind maakte zijn vooruitgesnelde reputatie vooralsnog meer dan waar. Hij scoorde drie keer in drie groepswedstrijden en was in de halve finale tegen Uruguay bij beide goals betrokken. Hulk en Fred zijn de kompanen van Neymar in de aanvalslinie. Daar moeten alternatieven voor te vinden zijn.

Fred is een opmerkelijke naam in de Braziliaanse basisopstelling. Hij debuteerde al in 2005 als Goddelijke Kanarie. Bij América Mineiro uit Belo Horizonte (de plaats waar hij in de halve finale scoorde tegen Uruguay!) viel hij voor het eerst op. De spits scoorde makkelijk en droomde van een avontuur in Europa. Hij liep stage bij Feyenoord, maar koos voor Cruzeiro. De Rotterdammers lieten Fred gaan, maar kregen wel de transferrechten van zijn landgenoot Gerson Magrao.

De meeste Brazilianen die opvallen in hun vaderland kiezen voor een club in Europa en keren pas op latere leeftijd terug. Fred deed het anders. Na twee uitstekende jaren bij Cruzeiro, waarin hij in zijn tweede jaar het onwaarschijnlijke recordaantal van veertig goals produceerde, pikte Olympique Lyon hem op. In vier Franse seizoenen werd hij drie keer kampioen met zijn werkgever. In maart 2009 reageerde Lyon positief toen Fred een transferverzoek indiende. Waar een stap naar een Europees topland als Italië of Spanje en misschien zelfs Engeland voor de hand lag, wilde Fred terug naar Brazilië. Bij Fluminense scoorde hij er wederom lustig op los. De teruggekeerde bondscoach Scolari maakt het niet uit waar zijn spelers spelen, als ze maar in vorm zijn.

En dus is Fred gewoon weer international. Dit kalenderjaar maakte hij er al zeven en daarmee blijft hij zelfs Neymar voor. Fred onderstreept daarmee zijn kandidatuur voor een basisplek. Hij lijkt complementair aan Neymar, staat wel heel vaak op precies de goede plek en krijgt het vertrouwen van Scolari. De keuzeheer kan zich beter richten op een speler voor de positie van Hulk. De stevige aanvaller heeft een geweldig schot in de benen, maar het lijkt verstandiger om te kiezen voor een speler die Neymar en Fred beter kan bedienen.

Misschien is een volgende Fred een optie. De jongere naamgenoot van de aanvaller is een kleine, technisch begaafde aanvallende middenvelder. Shakhtar Donetsk, dat door de jaren heen al bewezen heeft succesvol te scouten in Brazilië, contracteerde deze zomer de twintigjarige Frederico Rodrigues de Paula Santos. Voor hem betaalde de Oekraïnse club liefst vijftien miljoen euro aan Internacional.

Neymar en de twee Fredjes. Het klinkt als een stripverhaal. Als de tweede Fred indruk maakt bij Shakhtar kan Scolari het zo maar een keer uitproberen. Neymar en Fred als diepste aanvallers, Oscar en Fred daarachter.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen