Japanse Brazilianen Honda en Kagawa verdienen beter

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Confederations Cup. Vandaag aandacht voor Japan, al uitgeschakeld maar volgend jaar opnieuw in Brazilië te bewonderen. Het was het opblijven waard. Italië-Japan was een heerlijke pot voetbal. Ondanks het aanvangstijdstip van middernacht was er geen moment waarop de slaap de overhand kreeg.

Japanse Brazilianen Honda en Kagawa verdienen beter

Met dank aan Japan. Italië kan beter en liet met name verdedigend wat steken vallen. Japan maakte indruk en verdiende meer. De late winnende treffer van de Italianen was zelfs een tikkeltje sneu voor de Aziaten. Japan kwalificeerde zich al voor het WK van volgende zomer, maar kwam op het Confederations Cup-toernooi tegen Brazilië en Italië te kort.

En toch blijven de Japanners nu al herinnerd om hun formidabele wedstrijd tegen de Italianen. Met Shinji Kagawa en Keisuke Honda als beste spelers imponeerde de ploeg van bondscoach Alberto Zaccheroni. Het enthousiasme spatte er van af, de spelers leken elkaar blindelings te vinden en de aanvallende intenties waren zichtbaar. Japan verraste, maar is na twee verloren duels al uitgeschakeld. De derde groepswedstrijd tegen Mexico is louter voor de eer.

Op het WK zal het niet anders zijn. Japan mist een goede centrale verdediger en heeft geen spits die het voorbereidende werk van Kagawa en Honda op waarde weet te schatten. Als er juist op die twee plekken een goede speler zou staan dan zou Azië echt een WK-deelnemer kunnen leveren die de strijd met de toplanden uit Europa en Zuid-Amerika aankan. Maar Japan mist nietsontziende sterke verdedigers. Zaccheroni doet centraal achterin nog altijd een beroep op Maya Yoshida. De voormalige VVV-er is onomstreden in eigen land, maar is defensief gezien geen topper. Wat dat betreft had VVV-preses Hai Berden het beter gezien in het geval van Honda. Die moet van CSKA Moskou heel snel de stap naar de Spaanse of Engelse competitie maken om zich tot de wereldtopper te ontwikkelen die hij belooft te zijn.

Toch is Yoshida een zekerheidje. Hij speelde afgelopen seizoen 32 wedstrijden voor Southampton en toonde zich als voetballende verdediger belangrijk in het aantrekkelijk spelende elftal. Ook bij Japan looft Zaccheroni zijn voetballende kwaliteiten. Yoshida schuift in. Tegen landen met topspitsen hebben de te lieve verdedigers van Japan echter een probleem.

Na Brazilië en Mexico nam Japan het vaakst deel aan het Confederations Cup-toernooi. Maar ook bij de vijfde deelname was er geen succes. Misschien weegt de reclame die het land voor zichzelf maakte tegen Italië op tegen het gemis aan resultaat.

Volgende zomer zijn ze terug in Brazilië. Of de Japanners in een jaar tijd van een leuke ploeg en lastig te bespelen tegenstander kunnen worden is maar de vraag. Het liefst zou de idealist Zaccheroni beide kwaliteiten combineren. Zijn zoektocht naar beulen als verdedigers en een trefzekere spits duurt voort. En lukt het niet, dan komt Japan in ieder geval met Honda en Kagawa naar het WK. Twee Japanse Brazilianen die op dat mondiale podium thuishoren.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen