Olympische titel heeft Mexico veel vertrouwen gegeven

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Confederations Cup. Vandaag aandacht voor Mexico, Olympisch kampioen en voetballand in opkomst. Haast wanhopig probeert Mexico aan te haken bij de wereldtop. De kwartfinalist op de wereldkampioenschappen van 1970 en 1986 (beide keren in eigen land) bereikte op de laatste vijf WK's telkens de tweede ronde. Daar eindigde het avontuur ook vijf keer.

Olympische titel heeft Mexico veel vertrouwen gegeven

De Mexicanen willen minimaal die kwartfinaleprestatie herhalen, maar liever nog willen ze geschiedenis schrijven. Hoop is er altijd, zeker nu Mexico als olympisch kampioen over een talentvolle ploeg bleek te beschikken. In Londen pakten de Mexicanen vorige zomer verrassend een hoofdprijs. Voeg daarbij de vaak aansprekende resultaten van de Mexicaanse jeugdteams en de hoop op aansluiting lijkt gerechtvaardigd.

Voetbal in Mexico leeft. De competitie stijgt in aanzien, spelers die het avontuur in het buitenland zochten keren terug en de inkomsten door televisiegelden nemen toe. De bondscoach, Juan Manuel de la Torre, selecteert ook spelers uit de eigen competitie. Talenten stellen de stap naar het buitenland uit. Dat Mexico met de Verenigde Staten heerst in Noord- en Midden-Amerika is niet meer voldoende. Aanhaken bij de Europese en Zuid-Amerikaanse toplanden is het doel.

De Confederations Cup-winnaar van 1999 (toen met 4-3 in de finale van Brazilië werd gewonnen) doet in Brazilië een beroep op in Nederland bekende spelers Francisco Maza Rodríguez, Héctor Moreno en Carlos Salcido, maar de meeste aandacht gaat uit naar anderen. Javier Chicharito Hernandez, Giovani dos Santos, Andrés Guardado en Jorge Aquino zorgen doorgaans voor spektakel. Hernandez lijkt bij Manchester United genoegen te moeten nemen met minder speelminuten dan hem lief is, maar de rappe aanvaller zorgt altijd voor gevaar. Speeltijd is voor hem noodzakelijk om als vedette van de Mexicaanse ploeg volgende zomer te kunnen schitteren.

Een twintigjarige verdediger is echter een andere hoop van de natie. Diego Reyes is al vastgelegd door FC Porto en als de Portugese kampioen een speler in Latijns Amerika scout dan moet dat wel een goede zijn. Reyes doorliep de Mexicaanse jeugdelftallen en speelde al vijf interlands voor de seniorenploeg. De centrale verdediger (rechtsbenig en 1 meter 89 lang) is opgeleid en doorgebroken bij América. Deze zomer op de Confederations Cup, volgend seizoen in de Champions League.

Naast Reyes zijn ook spelers als Jesús Zavala en Raúl Jiménez gewilde objecten op de transfermarkt. Mexico herbergt veel talent, nu is het zaak dat de seniorenploeg een mix van talent en routine wordt en dat er daadwerkelijk succes gehaald wordt. De Olympische titel heeft vertrouwen gegeven.

Zeker ook omdat in de finale Brazilië geklopt werd. Winnen van Brazilië is voor de Mexicanen een bevestiging dat ze op de goede weg zijn. In de tweede groepswedstrijd volgt een nieuwe ontmoeting, maar eerst Italië. Typisch een tegenstander waartegen de Mexicanen aan kunnen tonen dat er rekening met ze moet worden gehouden.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen