Frankrijk twee keer de beste op acht eerdere EK's

Reacties

Vandaag over acht dagen gaat het EK van start. VI telt dagelijks met een statistiekje af naar het begin het toernooi in Frankrijk.

Frankrijk twee keer de beste op acht eerdere EK's

Frankrijk geldt als topfavoriet voor het winnen van het naderende EK. De Haantjes hebben een uitgebalanceerde en zeer talentvolle selectie en kunnen uiteraard profiteren van het thuisvoordeel.

Frankrijk nam tot nu toe acht keer deel aan een EK-eindronde, won het toernooi twee keer eerder en kan bij een derde zege op gelijke hoogte komen met recordhouders Duitsland en Spanje. De eerste Franse EK-zege kreeg gestalte op het EK 1984 toen Les Bleus in eigen land onder aanvoering van de geniale spelmaker Michel Platini Spanje in de finale met 2-0 de baas waren. Platini en Bruno Bellone waren destijds de doelpuntenmakers.

Op de eindronde in Nederland en België van 2000 waren de Fransen opnieuw de baas in Europa. In de eindstrijd tegen Italië in De Kuip maakten Sylvain Wiltord en David Trezeguet (via een golden goal) de eerdere openingstreffer van Marco Delvecchio onschadelijk (2-1).

Indien Frankrijk er inderdaad in slaagt het EK in eigen land te winnen, dan is het voor de vierde keer dat een gastland er met de Europese titel vandoor gaat. Behalve de genoemde triomf van de Fransen in 1984 flikten eerder Spanje (in 1964) en Italië (1968) dat kunstje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.