Frankrijk schrijft historie in eerste helft, Van Boekel belangrijk in Manchester

Het vrouwenelftal van Frankrijk heeft zondagavond grote indruk gemaakt in de eerste groepswedstrijd van het EK. De ploeg van bondscoach Corinne Diacre veegde in de eerste helft de vloer aan met Italië, dat na de pauze iets terugdeed: 5-1. In de andere wedstrijd in Groep D remiseerden België en IJsland met 1-1.

© Imago
Frankrijk
Frankrijk
5 - 1
Italië
Italië

Het krachtsverschil tussen beide landen bleek schrikbarend groot. Frankrijk, een van de favorieten voor de Europese titel, leidde bij rust al met 5-0 en schreef geschiedenis: nooit eerder scoorde een land vijfmaal in de eerste helft van een vrouwen-EK. Grace Geyoro werd de eerste speler die een hattrick maakte in de eerste 45 minuten. De middenvelder opende de score in de negende minuut, nadat Italië een voorzet van Kadidiatou Diani niet goed verwerkte.

Marie-Antoinette Katoto kon van dichtbij de 2-0 binnenschieten doordat keeper Laura Giuliani geen grip kreeg op een voorzet van Sakina Karchaoui; nadat een kopbal van Katoto op de paal belandde, zorgde Delphine Cascarino voor de 3-0 met een afstandsschot in de verre rechterhoek. Een splijtende pass van Katoto stelde de doorgebroken Geyoro in staat om Giuliani te omspelen en de 4-0 binnen te werken. Ze tekende op slag van rust voor de 5-0 met een inzet in de rechterhoek.

Gezien het verloop van de eerste helft leek een monsterzege realistisch, maar Frankrijk haalde de voet van het gaspedaal na de rust. Sterker nog: het enige doelpunt van de tweede helft werd gemaakt door Italië. Toen ze drie minuten op het veld stond, kopte invaller Martina Piemonte diagonaal raak na een voorzet van Lisa Boattin. Eerder in de tweede helft incasseerde de Italiaanse verdediger Sara Gama een rode kaart voor een overtreding op Geyoro, maar na het zien van de beelden koos de scheidsrechter toch voor geel.

België
België
1 - 1
IJsland
IJsland

In een weinig verheffende eerste helft in het Academy Stadium van Manchester City was een hoofdrol weggelegd voor de Nederlandse videoscheidsrechter Pol van Boekel. Hij signaleerde hands van de Belgische linksback Davina Philtjens na een schot van Sveindís Jane Jónsdóttir. Scheidsrechter Tess Olofsson bekeek de beelden, was het eens met Van Boekel en wees naar de stip. De strafschop van Berglind Thorvaldsdóttir miste de juiste kracht en richting, waardoor voormalig FC Twente-keeper Nicky Evrard redding kon brengen.

Kort na de pauze stuitte Sveindís Jane Jónsdóttir op het uitgestoken been van Evrard, maar even later resulteerde een voorzet van Karólína Lea Vilhjálmsdóttir in een rake kopbal van Thorvaldsdóttir bij de tweede paal. België stelde er weinig tegenover, maar kreeg een penalty na een overtreding van Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir op Dhont. Vanaf elf meter schoot Justine Vanhaevermaet raak door het midden. Vlak voor tijd leek België weer een penalty te krijgen, ditmaal doordat keeper Sandra Sigurdardóttir zich vergreep aan Janice Cayman, maar de Nederlandse grensrechter Franca Overtoom zag dat Cayman buitenspel stond.