Frankrijk leert Oranje Vrouwen harde les in aanloop naar EK: 'Het moet beter'

Na de nederlaag van dinsdagavond in de wedstrijd tegen Frankrijk (3-1) op het Tournoi de France weten de Oranje Vrouwen wat hen te doen staat in aanloop naar het EK van komende zomer. Na afloop wees bondscoach Mark Parsons de verbeterpunten aan.

Frankrijk
Frankrijk
3 - 1

'Ik ben verantwoordelijk voor de voorbereiding en de uitvoering van de tactiek', zei de Engelsman na afloop bij de NOS. 'We zullen beter moeten worden aan de bal. In de eerste helft waren we onherkenbaar. Na de pauze hadden we wel de rust aan de bal en wisten we elkaar op de juiste momenten te vinden.'

Parsons, die Oranje naast vijf andere landen als favoriet ziet voor de EK-eindzege, wilde dat zijn team in verdedigend opzicht compact zou staan. Frankrijk speelde daar onderuit door constant gevaar te stichten via de zijkant. 'Zij hadden twee à drie goals meer kunnen maken', vervolgde hij. 'Net als wij. Beide ploegen gaven elkaar veel ruimte, maar wij mogen zulke aanvallen nooit weggeven. Dit is een les voor ons.'

Daarbij laakte Parsons het gebrek aan kansen van het Nederlands elftal. Iets dat verdediger Stefanie van der Gragt ook aanstipte. 'Dat heeft tijd nodig en moet groeien. In deze wedstrijd hadden we in de eerste helft geen grip, kregen we een lullige penalty tegen waardoor wij al gauw achter de feiten aanliepen.'

Volgens de verdediger van Ajax kwam Frankrijk te vaak in de gelegenheid om voorzetten vanaf de zijkant te geven. 'In dat opzicht dat waren wij niet fel genoeg. Wat grip betreft ging het in de tweede helft iets beter. Het was niet goed genoeg, al was dit een goed meetmoment. We zullen moeten analyseren, want het moet beter.'

Programma
In april speelt de ploeg van Parsons twee duels om de kwalificatie voor het WK 2023. Op 8 april treft Oranje Cyprus in Groningen, vier dagen later wacht Wit-Rusland in Den Haag. Voor de Oranje Vrouwen begint het EK op zaterdag 9 juli. In Sheffield is Zweden de eerste tegenstander.