Frankrijk blameert zich met remise tegen dapper Luxemburg

Frankrijk heeft zichzelf in eigen huis voor schut gezet tegen Luxemburg. Een paar dagen na de veegpartij tegen het Nederlands elftal, kwamen Les Bleus tegen het groothertogdom niet verder dan een beschamende 0-0.

Waar Oranje donderdag al na twaalf minuten met 1-0 achter stond tegen Frankrijk, en uiteindelijk vier treffers moest slikken, hield Luxemburg in Toulouse negentig minuten lang stand. Voor rust mocht vooral Antoine Griezmann zichzelf dat aanrekenen, want de aanvaller van Atlético Madrid miste de mooiste kansen. Zo schoot hij op aangeven van wonderkind Kylian Mbappé hoog over en ramde hij een vrije trap op de lat. Bij die laatste poging was er een heldenrol voor keeper Jonathan Joubert, die nog net een paar vingers tegen de bal kreeg.

Het was niet voor het eerst dat de goalie van Luxemburg een sta-in-de-weg was voor Frankrijk: hij stopte ook een inzet van Mbappé en een schot van Paul Pogba. De Franse wanhoop werd in de laatste minuut voor rust nog het best getoond door de superster van Manchester United, die na een mislukte actie zijn frustraties niet meer kon verbergen.

Ook in de tweede helft was Luxemburg niet te kraken, ondanks verwoede pogingen van de thuisploeg. Griezmann schoot wederom hoog over en nadat Mbappé en spits Olivier Giroud waren vervangen door Kingsley Coman en Alexandre Lacazette, werd het langzaam maar zeker een ware schiettent. Zo krulde Lacazette de bal voorbij Joubert, maar Chris Phillips kopte de bal van de lijn. Een kwartier voor tijd was Pogba nog het dichtst bij, maar hij kopte tegen de lat. Mede door wederom een handvol reddingen van Joubert, werd een stunt steeds realistischer.

Feest
Maar hoewel de 0-0 tussenstand al een daverende verrassing was, leek Luxemburg een klein kwartier voor tijd zelfs voor een regelrechte sensatie te gaan zorgen. Invaller Gerson Rodrigues - speler van Telstar - ging er op de linkerflank vandoor, waarna hij de bal voorbij Hugo Lloris tegen de verre paal schoof. Het maakte het Luxemburgse feest er niet minder om, toen de scheidsrechter na negentig minuten affloot.

Frankrijk moet door deze flater nog vol aan de bak om de eerste plek vast te houden, terwijl Luxemburg indirect hoop biedt aan Nederland. In de jacht op een play-offticket moet Oranje veel goals goedmaken op Zweden, dat voor het afsluitende onderlinge duel in Amsterdam nog visite krijgt van de nummer vijf van Groep A. Luxemburg heeft nu in ieder geval laten zien dat het daar niet per se een monsterscore hoeft te worden, en dat Oranje de hoop nog niet moet verliezen.