Frankfurt stunt ondanks rood voor Willems, Sevilla overklast Standard

Eintracht Frankfurt heeft donderdag voor een verrassing gezorgd bij het begin van de groepsfase van de Europa League. De Duitse ploeg won in Groep H met tien man van Olympique Marseille, nadat Jetro Willems een rode kaart had gekregen. Sevilla vernederde in Groep J Standard Luik.

Olympique Marseille
1 - 2
Eintracht Frankfurt

Olympique Marseille - Eintracht Frankfurt 1-2
Marseille, met Kevin Strootman in de basis, kende een uitstekende start in het vrijwel volledig lege Stade Vélodrome, waar geen publiek welkom was vanwege een UEFA-straf. Binnen drie minuten was het al raak voor de thuisploeg toen Lucas Ocampos een voorzet van Florian Thauvin binnentikte. Jetro Willems kreeg niet lang daarna een uitgelezen kans om de stand al gelijk te trekken, maar hij kwam net niet met zijn voet bij een voorzet.

Het kwam Marseille na rust duur te staan dat het de score in de eerste helft niet verder had uitgebreid, want binnen tien minuten kwam Frankfurt op gelijke hoogte. Lucas Torró torende boven iedereen uit bij een corner van Jonathan de Guzman en kopte hard raak. Toch kreeg Frankfurt kort daarna weer een klap te verwerken, want Willems kreeg zijn tweede gele kaart. De linksback kreeg in de eerste helft al een kaart voor een overtreding en moest vertrekken nadat hij na een klein uur Dimitri Payet vloerde.

Voor Willems was het al zijn tweede rode kaart van het nog prille seizoen. De voormalig PSV'er kreeg in de tweede Bundesliga-wedstrijd al direct rood voor slaan in de wedstrijd tegen Werder Bremen en zit momenteel een schorsing van drie duels uit. De Guzman werd na de rode kaart van Willems tegen Marseille geslachtofferd, zodat Simon Falette binnen de lijnen kon komen als linksback.

Met tien man was Frankfurt niet van plan om puur te verdedigen. Sterker nog, de bezoekers kregen na zeventig minuten een enorme kans op de voorsprong. Sébastian Haller speelde zich vrij en legde af op invaller Nicolai Müller, die stuitte op keeper Yohann Pelé. Uiteindelijk stuntte Frankfurt toch. In de laatste officiële minuut scoorde Luka Jovic, in de ploeg gekomen voor Haller, op aangeven van Falette.

Sevilla
Sevilla
5 - 1
Standard Luik

Sevilla - Standard Luik 5-1
Bij Sevilla maakte nieuwkomer Quincy Promes zijn Europese debuut voor zijn nieuwe club. Hij vormde samen met Wissam Ben Yedder de voorhoede van de Spanjaarden, maar het was middenvelder Éver Banega die na acht minuten de score opende. De Argentijn krulde een vrije trap op schitterende wijze in de kruising.

Quincy Promes in duel met Standard Luik-speler Zinho Vanheusden.

Standard dacht met een gelijke stand de rust in te gaan, want Moussa Djenepo zorgde na 39 minuten voor de gelijkmaker. Na een korte corner werkte de Malinees de bal in het doel. Twee minuten later zag de middenvelder het echter 2-1 worden. Franco Vázquez besloot na een pass van Jesús Navas uit te halen en schoot prachtig raak in de verre hoek.

Zo goed als Sevilla de rust inging, zo goed kwamen ze er ook uit. De defensie van Standard werd eenvoudig omspeeld door de snelle Spanjaarden en Guillerme Arana bediende vanaf de linkerflank Ben Yedder. De aanvaller rondde simpel af en zette Sevilla op 3-1. De Belgen leken na die treffer gebroken en Ben Yedder en Banega deden de gasten nog meer pijn. De Argentijn veroverde de bal en gaf een steekpass op de spits, die de bal achter keeper Guillermo Ochoa werkte. Vier minuten later benutte Banega een strafschop nadat Zinho Vanheusden een overtreding had begaan: 5-1.