Foutloos PSV voegt zich na worsteling met Vitesse bij eliteclubje

PSV blijft maar winnen in de Eredivisie. Thuis tegen Vitesse (dat lang met een man minder speelde) ging het zaterdagavond bepaald niet makkelijk, maar aanvoerder Luuk de Jong was uiteindelijk goed voor de elfde driepunter op rij. De Eindhovenaren bereikten daarmee een fraaie mijlpaal: dit PSV is pas de vierde ploeg uit de geschiedenis van de Eredivisie die de eerste elf competitiewedstrijden in winst weet om te zetten.

Foutloos PSV voegt zich na worsteling met Vitesse bij eliteclubje
PSV
PSV
1 - 0
Vitesse
Vitesse

Het in de Eredivisie ongenaakbare PSV dendert vooralsnog als een hogesnelheidstrein door de competie, de regerend landskampioen bleef tot zaterdagavond in de eerste tien wedstrijden al foutloos, waarna het midweeks tegen de eerste nationale domper aan liep. In het toernooi om de TOTO KNVB-beker ging de B-keus van PSV dinsdag op eigen veld beschamend onderuit tegen RKC Waalwijk, een tik waarover de afgelopen dagen nog volop werd nagepraat in Eindhoven.

Opsteker voor PSV-trainer Mark van Bommel was dat hij tegen Vitesse - dat na een zege bij Heracles Almelo wél mag doorbekeren - weer kon terugvallen op zijn vertrouwde elf basisspelers. Vorige week moest de koploper het op bezoek bij FC Groningen (late 1-2 winst) nog doen zonder de geblesseerde Steven Bergwijn, maar de aanvaller maakte zaterdagavond zijn rentree. Dat is ook goed nieuws in het kader van de Champions League, aangezien de kersvers international ook dinsdag tegen Tottenham Hotspur zal kunnen meedoen.

Dreun
Ondanks die aanvallende impuls was het Vitesse dat zich in de openingsfase het meest liet gelden, al was de eerste kans er nog wel eentje voor PSV'er De Jong. Aan de andere kant verstuurden Max Clark en Oussama Darfalou namelijk lage voorzetten, maar de in bloedvorm verkerende Denzel Dumfries en zijn verdedigende collega Daniel Schwaab grepen bij die dreigende momenten nét op tijd in. Vitesse begon dus vol goede moed aan het duel, maar kreeg na een kwartier een dreun te verwerken.

Na een fraaie ingreep en dito pass van Angeliño kon Hirving Lozano alleen op het Vitesse-doel af, maar de Mexicaan werd afgestopt door een (te) late sliding van Danilho Doekhi. Hij raakte de bal daarbij niet, scheidsrechter Serdar Gözübüyük trok direct rood voor de verdediger van de Arnhemmers. Saillant detail: het was voor Doekhi (na twee keer geel op bezoek bij Feyenoord) al zijn tweede rode kaart in vier Eredivisie-duels dit seizoen, ook in De Kuip was Gözübüyük de scheidsrechter. Destijds was het eerste geel van Doekhi overigens onterecht aangezien niet híj, maar Navarone Foor toen de overtreding maakte.

Leonid Slutsky reageert woedend na de rode kaart voor Danilho Doekhi.
Leonid Slutsky reageert woedend na de rode kaart voor Danilho Doekhi.

Vitesse-trainer Leonid Slutsky (die bij FOX Sports in navolging van zijn clubleiding ten stelligste ontkende dat hij op weg is naar Sporting Portugal) reageerde na de rode kaart van zaterdag meteen door diezelfde Foor te slachtofferen voor verdediger Rasmus Thelander. Het was een omzetting die ervoor zorgde dat het logischerwijs veel betere PSV voor rust niet al te veel grote kansen kreeg. Clark werkte de bal nog wel bijna achter zijn eigen keeper Eduardo, de Portugees greep even later bovendien knap in toen Bergwijn op hem af kwam en Gastón Pereiro was dreigend. Dat waren echter de grootste kansen en Vitesse hield goed stand.

'Tegenstanders beginnen langzaam door te krijgen hoe PSV speelt'

De tweede helft vertoonde lange tijd hetzelfde spelbeeld. Het met een mannetje extra opererende PSV had meer balbezit, maar wist dat overwicht niet om te zetten in een stortvloed aan kansen. Vitesse liet op de counter bovendien een paar keer zien dat het niet van plan was zich zomaar gewonnen te geven, maar moest in het laatste kwart alsnog het hoofd buigen. In de 69ste minuut reageerde goalgetter De Jong attent op een scherp indraaiende voorzet van Lozano, met een fraaie voetbeweging tekende hij voor zijn negende competitietreffer van het seizoen.

Bij die 1-0 bleef het, waardoor PSV zich bij een fraai groepje voegt. Het is nu namelijk pas het vierde elftal in 62 jaar tijd dat aan de eerste elf duels van een Eredivisie-seizoen de volle buit overhoudt. Ajax presteerde hetzelfde in de jaargangen 1995/96 en 1997/98, terwijl de Eindhovenaren zelf ook in 1987/88 een dergelijke topstart kenden. Bovendien is Van Bommel na Morten Olsen (Ajax, 1997/98) nu pas de tweede trainer die debuteert in de Eredivisie met elf opeenvolgende overwinningen vanaf de seizoenstart.

Luuk de Jong reageert sneller dan de Vitesse-defensie en tikt knap de 1-0 binnen.
Luuk de Jong reageert sneller dan de Vitesse-defensie en tikt knap de 1-0 binnen.
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
8
FC Groningen
34
13
6
15
39-41
-2
45
9
ADO Den Haag
34
12
9
13
58-63
-5
45
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen