B-keuze PSV lijdt dramatische bekernederlaag

PSV heeft zich geblameerd in de strijd om de TOTO KNVB-beker. RKC Waalwijk zette de Eindhovense B-formatie op eigen veld te kijk.

PSV
PSV
nv
2 - 3
RKC Waalwijk

Mark van Bommel liet in de aanloop naar het bekerduel met RKC Waalwijk al doorschemeren de nodige basisklanten rust te geven. Het werd zelfs een in vergelijking met het Eredivisie-duel met FC Groningen compleet ander PSV, met onder andere het debuut van Dirk Abels in de Eindhovense hoofdmacht.

De trainer wilde ook speeltijd geven aan de reserves, die vanwege hun leeftijd niet voor Jong PSV mogen uitkomen om wedstrijdritme op te doen. Erick Gutiérrez was een van de wisselspelers die een kans kreeg zich vanaf de aftrap te laten gelden. De Mexicaan had welgeteld 24 seconden nodig om zijn basisdebuut op te luisteren met een doelpunt. Het schot van Gutiérrez was allesbehalve overtuigend. Maar door het grabbelen van RKC-keeper Etienne Vaessen kon de Mexicaan zijn vierde treffer in Eindhovense dienst begroeten.

De bliksemstart bleek niet de voorbode van een simpele bekeravond in het Philips Stadion. De door Van Bommel aangestipte gemakzucht deed zijn intrede bij de thuisploeg. PSV sloeg bovendien enkele waarschuwingen van RKC in de wind voor het na bijna een half uur de gelijkmaker moest incasseren. De vrijstaande Ingo van Weert kopte na een korte corner van RKC raak.

De 1-1 bracht weer wat vuur in het spel van PSV, dat via onder anderen Cody Gakpo en Gutiérrez nog voor rust kansen kreeg op een tweede treffer. Ook in de tweede helft ploeterde de thuisploeg voort, de mogelijkheden voor Gakpo en Mauro Júnior daargelaten. Dat Dylan Seys namens RKC dreigend opdook voor het doel van Eloy Room, was veelzeggend over de verhoudingen.

Een blunder van Vaessen leek PSV een kwartier voor tijd soelaas te bieden. De doelman speelde bij het uitverdedigen de bal door het centrum en te zacht in, waardoor Mauro Júnior de bal kon veroveren. De Braziliaan ging daarna door op het RKC-doel, passeerde Vaessen en schoot de bal in het lege doel.

Het was niet genoeg voor een succes in de reguliere speeltijd. RKC-invaller Saïd Bakari was al dicht bij de gelijkmaker. Die kwam op naam van Darren Maatsen, die in blessuretijd profiteerde van slap optreden van Nicolas Isimat-Mirin.

Om het verlengde avondprogramma niet te laten uitmonden in een blamage maakte Hirving Lozano zijn entree. Maar de Mexicaanse aanvaller kon het vastgelopen PSV niet vlot trekken. Sterker nog, in minuut 109 maakte RKC via Maatsen het Waalwijkse feest compleet, daarmee ook het drama voor PSV. Want Van Bommel moest constateren dat zijn ploeg de schade niet meer kon repareren en roemloos ten onder ging.