Fortuna Sittard heeft Vitesse zaterdagavond nog dieper in de problemen geduwd. De Limburgers kenden een voortvarende start in eigen huis en liepen uit naar een ruime zege. Hekkensluiter Vitesse eindigde met tien man na een rode kaart voor Melle Meulensteen.

Fortuna Sittard
3 - 1
Vitesse
Vitesse

Vitesse beleefde een week na de grote nederlaag bij Ajax weer een dramatische avond. In Sittard kwam het elftal van interim-trainer Edward Sturing al na achttien seconden op achterstand. Kaj Sierhuis bracht de thuisploeg aan de leiding. Ivo Pinto stuurde de spits de diepte in en de aanvaller bleef vervolgens koel voor Eloy Room. De combinatie Pinto-Sierhuis leverde na iets meer dan twintig minuten ook een tweede doelpunt op voor Fortuna.

Rode kaart
In een fase waarin Vitesse meer balbezit had, vergrootte Fortuna na een snelle aanval de voorsprong. Na een afgemeten voorzet van rechtsback Pinto schoot Sierhuis, die Room een paar minuten daarvoor nog testte met een kopbal, overtuigend de 2-0 binnen. Vitesse kon aanvallend geen vuist maken in Limburg en Room voorkwam voor de rust nog meer schade bij doelpogingen van Alen Halilovic, weer Sierhuis en Tijjani Noslin.

Noslin was in de tweede minuut na de pauze verantwoordelijk voor de 3-0 voor Fortuna. Na een handig overstapje van Iñigo Córdoba bij een pass van Mitchell Dijks pikte Noslin de bal op en omzeilde op kracht en snelheid tegenstander Dominik Oroz. Alleen voor Room plaatste de vleugelaanvaller de bal in de verre hoek. Kort daarna kreeg Vitesse een volgende dreun: Melle Meulensteen pakte zijn tweede gele kaart.

Dubbele misser
Met een man minder wist Vitesse wel iets terug te doen: Million Manhoef was sneller dan Siemen Voet na een pass van Marco van Ginkel en schoot hard en hoog raak achter Ivor Pandur, die tot dat moment weinig te doen had in Sittard. Room had het aan de andere kant beduidend drukker en onderscheidde zich een kwartier voor tijd tot twee keer toe bij een strafschop.

Nadat Carlens Arcus Córdoba onderuit haalde, ging Sierhuis achter de bal staan. De spits zag zijn inzet gekeerd worden door Room, maar de arbitrage oordeelde dat de doelman niet op de doellijn stond bij de poging van Sierhuis. De Fortuna-aanvaller kreeg een tweede kans om vanaf elf meter Room te passeren, maar de doelman redde opnieuw.

Vitesse kreeg door de missers van de spits weer even de geest en was via Van Ginkel nog twee keer dicht bij de aansluitingstreffer, tot ongenoegen van Fortuna-trainer Danny Buijs. De thuisploeg wist de voorsprong vast te houden en klimt door de zege naar de negende plek in de Eredivisie. Vitesse blijft laatste, met net als FC Volendam acht punten uit veertien wedstrijden.