Fortuna ruikt linkerrijtje na zege op matig PEC

Fortuna Sittard heeft zondag in eigen huis een zege geboekt op PEC Zwolle. Door de overwinning worden de Zwollenaren gepasseerd en voert de promovendus voorlopig het rechterrijtje aan.

Fortuna Sittard
3 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Beide ploegen boekten in aanloop naar zondag een bekerzege. Fortuna sleepte een 2-3 zege bij NEC uit het vuur en PEC poetste onder aanvoering van Zian Flemming De Graafschap van het veld. Bij PEC was van dat goede gevoel in de beginfase niet veel te zien. Al in de tweede minuut kwamen de Limburgers op voorsprong. Darryl Lachman leverde bij de opbouw de bal zomaar in bij Alessandro Ciranni, die vervolgens Finn Stokkers wegstuurde. De afronding was goed voor de 1-0.

PEC bleef ook in de minuten daarna zeer matig en kroop pas in de slotfase van het eerste bedrijf een beetje uit de schulp. Alexei Koselev moest een inzet van Mike van Duinen uit zijn doel houden en de doelman hield even daarna na een carambole de bal via de paal uit zijn doel. Aan de andere kant moest ook goalie Mickey van der Hart aan de bak, hij hield met zijn voet een inzet van Lisandro Semedo uit zijn doel.

Direct na rust was het weer Fortuna dat aandrong, zo raakte Lars Hutten de paal. Uiteindelijk viel de beslissing in de 67ste minuut. Arbiter Christiaan Bax zag dat Thomas Lam Stokkers vasthield en Mark Diemers schoot de daaropvolgende strafschop fraai in de bovenhoek. Na de 2-0 was het verzet van PEC gebroken en in de slotfase werd er nog wat zout in de Zwolse wond gestrooid. Diemers schoot, dit keer wat minder feilloos, zijn tweede penalty binnen. De strafschop was gegeven na een overtreding van Gustavo Hamer, die net als zijn ploeggenoten niet bepaald blij was met de beslissing van Bax. Na de 3-0 vielen er geen goals meer.

Hoewel de verschillen in de Eredivisie bijzonder klein zijn, staat Fortuna voorlopig op de knappe tiende plek. PEC heeft twee punten minder.