Fortuna gaat formatie niet helemaal omgooien om rode kaart te ontlopen

René Eijer hoopt dat de spelers van Fortuna Sittard lering trekken uit de afgelopen wedstrijden. In de voorbije drie Eredivisie-duels liepen de Limburgers al in de eerste helft tegen een rode kaart aan.

De trainer zal zijn spelers niet gaan instrueren om zich de komende weken een beetje in te houden. 'We moeten gewoon vol gas geven. Maar wel met beleid', vertelt de oefenmeester in de nieuwe VI.

Bij Willem II (3-2 nederlaag), waar alle tegengoals uit strafschoppen vielen, moest middenvelder Andrija Balic na 41 minuten met rood naar de kleedkamer. Vier dagen later tegen ADO Den Haag (0-0) werd José Rodríguez negen minuten eerder weggestuurd na een idiote elleboogstoot. En zondag, op bezoek bij PEC Zwolle (5-0 verlies), was van een serieuze wedstrijd geen sprake meer na de rode kaart voor verdediger Branislav Ninaj, in de 35ste minuut.

Met nog vijf speelrondes voor de boeg heeft Fortuna Sittard maar vier punten meer dan nummer zestien De Graafschap. Zaterdag komt VVV-Venlo naar de voormalige mijnstreek, een week later reist hekkensluiter NAC Breda af naar Sittard. 'Om helemaal safe te zijn, verwacht ik dat we toch nog wel zes punten moeten pakken', zegt Eijer. 'Ik heb er nog altijd vertrouwen in dat we dat voor elkaar gaan krijgen. De jongens hebben dat gevoel ook. Dit seizoen doen we het thuis vaak beter dan uit, dus wat dat betreft moeten we de komende wedstrijden goede zaken kunnen doen.'

'We hebben onszelf gedupeerd met die rode kaarten. Dat waren wel allemaal situaties op zich. Die kaart van Rodríguez, tja, die zagen wij niet aankomen. Balic hield een tegenstander vast. En Ninaj stond gewoon verkeerd opgesteld en zag daardoor ook geen andere optie meer dan een speler vasthouden. Wat moet je daaraan doen? We gaan onze formatie ook niet helemaal omgooien om een rode kaart te ontlopen.'

Volgens de oud-prof heerst in de kleedkamer het besef dat het gedaan moet zijn met de kaartenregen. 'Je gaat ervan uit dat die spelers toch iedere keer weer wat slimmer worden.'

Samenvatting: PEC Zwolle - Fortuna Sittard