Fortuna foetert op arbitrage, Buijs woest over schoenenkeuze

Fortuna Sittard voelde zich zaterdag tegen FC Groningen tekortgedaan door de arbitrage, die zich na afloop van het doelpuntloze gelijkspel schuldbewust opstelde.

Fortuna Sittard-trainer René Eijer betitelde de uitsluiting van Jorrit Smeets kort voor rust als schandalig. 'De scheidsrechter heeft heel veel invloed gehad op het verloop van deze wedstrijd. Als je een beetje verstand van voetbal hebt, dan zou je dat als scheidsrechter al kunnen beoordelen', wilde de trainer de schuld niet alleen neerleggen bij de videoarbiter. 'Maar voor de VAR geldt precies hetzelfde verhaal. Ik weet niet op welk niveau die heeft gespeeld, maar iedereen ziet dat dit absoluut geen rode kaart is.'

Scheidsrechter Lindhout stak tegenover FOX Sports de hand in eigen boezem. De beelden achteraf deden hem op andere gedachten brengen. 'Ik vind het niet een honderd procent rode kaart, ik neig meer naar een gele kaart', zei de arbiter schuldbewust zonder een vinger te wijzen naar de VAR. 'Ik betrek het op mezelf, ik kijk in de spiegel.'

Rubber
Bij FC Groningen waren er andere bronnen van ergernis. De tik van de nederlaag tegen Emmen werkte nog door, constateerde trainer Danny Buijs na het gelijkspel in Sittard. De rode kaart voor Smeets bood ook niet de gewenste uitkomst.

'Die rode kaart moet je uitbuiten, maar we zijn er heel onvolwassen mee omgegaan', zei Buijs tegen FOX Sports. De trainer had tijdens de rust zijn plannen uit de doeken gedaan. De adviezen waren niet besteed aan zijn spelers. 'De uitvoering in de tweede helft was dramatisch. Het is ongelooflijk. We mogen heel dankbaar zijn dat we met 0-0 van het veld stappen.'

Er was meer ergernis bij Buijs over zijn spelers en de schoenenkeuze. 'Als je drie, vier spelers hebt die op dit veld op rubbers lopen, dan verdien je het niet om hier met een overwinning weg te gaan. Ik sta perplex. Dat een voetballer op dit veld ervoor kiest om op rubbers te spelen.'