Fortuna drukt bij Eredivisie-comeback niet door na rood Bruins

Fortuna Sittard heeft in zijn eerste Eredivisie-wedstrijd sinds 2002 een punt gepakt op bezoek bij Excelsior: 1-1. De Kralingers eindigden het duel met tien man nadat Luigi Bruins na ingrijpen van de VAR rood kreeg.

Excelsior
Excelsior
1 - 1
Fortuna Sittard

Bruins ging in de 57ste minuut met gestrekt been en de noppen vooruit hard door op Alessandro Ciranni. Arbiter Siemen Mulder zag niet wat er gebeurde, maar besloot op aanraden van de VAR de beelden te bekijken. Mulder gaf vervolgens resoluut een rode kaart.

Op dat moment stond de eindstand overigens al op het scorebord. Excelsior was in de eerste helft heer en meester en zocht dankzij een rake kopbal van Jurgen Mattheij de kleedkamer op met een 1-0 voorsprong. Die had hoger uit kunnen vallen, ware het niet dat Anouar Hadouir met een prachtige vrije trap het aluminium trof.

In de tweede helft begon Fortuna Sittard juist veel sterker. De Limburgse nieuwkomer liet aanvankelijk nog een paar kansen onbenut, maar in de 53ste minuut was het alsnog raak. Jorrit Smeets zorgde voor het hoogtepunt van de aanval door de bal uit een zeer moeilijke hoek prachtig in het doel te krullen: 1-1. De middenvelder wilde de bal voor het doel slingeren, maar dat maakte de goal niet minder fraai.

Na het incident met Bruins kreeg het tiental van Excelsior nog een gigantische kans op de 2-1. Gelegenheidsspits Hadouir faalde oog in oog met doelman Alexei Coselev. Het was ook direct de laatste kans voor Excelsior, want Fortuna ging nadrukkelijk op zoek naar het winnende doelpunt.

Doelman Alessandro Damen, die al in de 29ste minuut inviel omdat Sonny Stevens na een harde botsing met Andrija Novakovich niet verder kon, slaagde er ondanks het Limburgse slotoffensief in zijn doel schoon te houden. Zo begint Fortuna het seizoen met een gelijkspel. De andere promovendi, De Graafschap en FC Emmen, komen zondag in actie.