Fluminense pakt Copa Libertadores-titel in finale met alles erop en eraan

Reacties

De Copa Libertadores is voor de vijfde keer op rij gewonnen door een Braziliaanse club. In het iconische Maracanã rekende Fluminense zaterdagavond in de finale af met Boca Juniors (1-2 na verlenging).

Fluminense pakt Copa Libertadores-titel in finale met alles erop en eraan
© Pro Shots

De spanning was enorm opgebouwd voor de eindstrijd tussen de Argentijnse grootmacht en de Braziliaanse topclub. Supporters van Boca hadden erg veel over voor een onvergetelijke trip naar Rio de Janeiro, zo bleek wel uit verhalen over het verkopen van allerlei bezittingen om bij de finale te kunnen zijn. Bij onder anderen Fluminense-speler Felipe Melo vloeiden al tranen voor de aftrap. De veertigjarige Braziliaans international besefte dat hij in de nadagen van zijn carrière een van de grootste wedstrijden uit zijn loopbaan zou spelen, hetzelfde gold voor Edinson Cavani (Boca) en vijfvoudig Champions League-winnaar Marcelo (Fluminense).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fluminense was duidelijk de bovenliggende partij in de finale in eigen huis die geen moment verveelde. De onorthodoxe tactiek van trainer Fernando Diniz, die ook de leiding heeft over de Braziliaanse nationale ploeg, leidde ertoe dat Fluminense vaak een overtal had en de druk op Boca kon opvoeren. Het openingsdoelpunt dat in de 36ste minuut viel, kwam niet uit de lucht vallen. Uit een lage, teruggetrokken voorzet van Keno maakte Germán Cano de 0-1 door de bal in de linkerhoek buiten bereik van voormalig AZ-doelman Sergio Romero te plaatsen. Het was voor de 35-jarige Argentijn al zijn dertiende treffer in deze editie van het toernooi om de Copa Libertadores. Niet eerder in deze eeuw scoorde een speler zo vaak in het belangrijkste clubtoernooi van Zuid-Amerika.

Fluminense gaf weinig grote kansen weg, maar toch lukte het Boca om op gelijke hoogte te komen. Dat gebeurde dankzij een bevlieging van Luis Advíncula, die als drijvende kracht van Peru al opviel tijdens het WK 2018. De rechtsback trok vanaf de flank naar het centrum en krulde de bal met zijn linker in de verre hoek: 1-1. Fluminense-doelman Fábio, die al 43 jaar oud is, leek te worden verrast door dat schot dat tot een verlenging leidde.

John Kennedy
Boca had op weg naar de finale drie keer op rij via strafschoppen de volgende ronde bereikt, maar in de grote finale kwam het niet tot een strafschoppenserie. John Kennedy groeide in de negende minuut van de verlenging uit tot de held van Fluminense. Na een fraaie combinatie knalde hij de bal voorbij Romero: 1-2. Kennedy was uitzinnig van vreugde en vierde zijn treffer door tussen Fluminense-supporters te springen, waarbij hij vergat dat hij al geel had. De 21-jarige spits kreeg zijn tweede gele kaart voor het zich tussen de supporters mengen. Kort daarna moest ook Boca verder met tien man, nadat Frank Fabra een klap had uitgedeeld bij een van de opstootjes.

Fluminense gaf de voorsprong niet meer uit handen. Zo was er wéér Braziliaans succes in de strijd om de Copa Libertadores. De vorige vier edities werden gewonnen door Flamengo (2019, 2022) en Palmeiras (2020, 2021). Fluminense werd nooit eerder het beste team van Zuid-Amerika.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.