Flets PSV doet goede zaken met zege in Noorwegen

Zonder een grootse indruk te maken heeft PSV een prima uitgangspositie afgedwongen in de derde voorronde van het Europa League-toernooi. Op bezoek bij FK Haugesund boekten de Eindhovenaren donderdagavond een nipte zege.

Haugesund
Haugesund
0 - 1
PSV
PSV

Net als afgelopen zaterdag tegen FC Twente moest Hirving Lozano genoegen nemen met een plaats op de bank. Mark van Bommel ruimde tegen de huidige nummer acht van Noorwegen wel een basisplaats in voor Timo Baumgartl, die daarmee zijn debuut vierde.

Na de verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal, de uitschakeling in de Champions League en de averij tegen FC Twente was PSV toe aan een succesje. De vicekampioen ging echter uiterst stroef van start in het pittoreske Haugesund Stadion. Door veelvuldig balverlies te lijden speelde PSV de thuisploeg in de kaart. Schade liep de formatie van Van Bommel in deze fase niet op, mede omdat Kristoffer Velde de bal vanuit kansrijke positie niet eens tussen de palen kreeg.

Naarmate de eerste helft vorderde, nam PSV het heft meer in handen en werd Haugesund naar achteren gedrukt. Het was zeker niet zo dat de Brabanders de ene na de andere kans kregen, maar in de 24ste minuut braken de bezoekers de score wel open. Steven Bergwijn benutte een strafschop, die werd toegekend na een handsbal van Douglas Bergqvist op een inzet van Gastón Pereiro. Vlak daarvoor had PSV in een situatie waarin er van hands nog veel meer sprake leek geen penalty gekregen. De 0-1 zorgde niet voor meer rust in het spel van de bezoekers, die vlak voor rust aan de gelijkmaker ontsnapten toen Velde een strakke voorzet net niet tegen zijn voet kon krijgen.

'Donyell Malen is de enige onomstreden spits aan het worden bij PSV'

Invalbeurt Lozano
Ook in het tweede bedrijf deelde Haugesund via uitbraken en opportunistisch spel geregeld een speldenprikje uit. PSV had het zich een stuk makkelijker kunnen maken als Donyell Malen de score had verdubbeld na voorbereidend werk van Bruma. De aanvaller schoot echter voorlangs. Na een klein uur achtte Van Bommel de tijd rijp om Lozano en Cody Gakpo te brengen voor respectievelijk Bruma en Pereiro.

De wissels leidden niet bepaald tot verbetering in het spel bij PSV, dat maar weinig afdwong. Malen zorgde voor de meeste dreiging, met onder meer een vlammend schot dat net over vloog. Het aantal goede aanvallen bij de bezoekers was op de vingers van één hand te tellen. Omdat een alles-of-niets-offensief van de thuisploeg uitbleef en PSV niet veel beter ging spelen, bloedde het duel dood.

Volgende week donderdag is de return. Als de Brabanders afrekenen met Haugesund wacht in de play-offs een confrontatie tegen Austria Wien of Apollon Limassol. Voordat de Europese campagne verdergaat, speelt PSV zondagavond in Eredivisie-verband eerst nog een thuisduel met ADO Den Haag.

Na FC Twente - PSV schreven we een analyse over de stand van zaken bij de Eindhovenaren: