Flekken kan zich niet onderscheiden in bekerfinale: eerste hoofdprijs Leipzig

Reacties

RB Leipzig heeft zaterdagavond beslag gelegd op de DFB Pokal. In een verhitte en tumultueuze finale ging Mark Flekken met SC Freiburg na 120 minuten en een strafschoppenserie ten onder. De Nederlander wist in Berlijn niet uit te groeien tot een bekerheld voor Freiburg.

Flekken kan zich niet onderscheiden in bekerfinale: eerste hoofdprijs Leipzig
SC Freiburg
SC Freiburg
ns
1 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

Beide ploegen waren in de laatste weken van de Bundesliga verwikkeld in een strijd om het vierde ticket voor de Champions League. Mede doordat Freiburg het seizoen met twee nederlagen afsloot werd het RB Leipzig dat in het spoor van kampioen Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen én Eintracht Frankfurt (als Europa League-winnaar) volgend seizoen namens Duitsland in het miljardenbal verschijnt.

In het Olympia Stadion kon Freiburg, dat zich wel verzekerde van een Europa League-ticket, het seizoen alsnog feestelijk afsluiten. In Berlijn was het Flekken die van beide keepers als eerste aan het werk werd gezet. De Oranje-international reageerde alert op een inzet van Emil Forsberg. Een minuut of tien later zag Flekken aan de andere kant Maximilian Eggestein met een enigszins curieus doelpunt de score openen.

Curieuze goal
Nadat Roland Sallai de bal via zijn voet tegen zijn hand zag komen, kwam de bal terecht bij Eggestein, die vanaf de rand zestien raak schoot. Leipzig protesteerde fel vanwege de handsbal van Sallai, maar de VAR beoordeelde de situatie en zag geen reden om in te grijpen. Vorig jaar is de handsregel aangepast: als een speler via een eigen lichaamsdeel de bal onbedoeld tegen zijn hand/arm krijgt en uit die situatie zelf scoort, dan wordt het doelpunt afgekeurd. Als na zo'n actie een teamgenoot scoort, dan telt het doelpunt wél.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Slippertje Flekken
Leipzig herpakte zich na de protesten en ging nog voor rust dicht bij de gelijkmaker. Christopher Nkunku wist Flekken weliswaar te passeren, maar op de doellijn schoot Nico Schlotterbeck zijn ploeggenoot te hulp. Vanaf een klein uur spelen moest Leipzig de eindstrijd vervolgen met tien man. Marcel Halstenberg haalde de doorgebroken Lucas Holer onderuit en moest met rood vertrekken.

Buiten een schotkans van Sallai, kort na de aftocht van Halstenberg, wist Freiburg nauwelijks raad met de overtalsituatie. In de slotfase, waarin de sfeer op het veld steeds grimmiger werd, wist Leipzig zelfs op gelijke hoogte te komen. Nkunku was alert bij een doorgekopte bal van Willi Orban en zag dat Flekken bepaald niet alert reageerde in die situatie. Leipzig drukte vervolgens door en was via Dani Olmo nog dicht bij een tweede doelpunt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Penaltyserie
Het bereiken van de verlenging werd door Leipzig-trainer Domenico Tedesco luidkeels en met gebalde vuisten gevierd. Daarin was Freiburg het dichtst bij een doelpunt. Nadat Jonathan Schmid de paal raakte kreeg Ermedin Demirovic in de rebound een oplegde kans, maar hij schoot hoog over. In de slotminuten van de tweede helft van de verlenging beklaagde Leipzig zich opnieuw na een tackle van Nicolas Höfler op Olmo in het strafschopgebied. Arbiter Sascha Stegemann werd door de VAR wel naar het scherm geroepen, maar kende geen penalty toe. In de dugout kreeg de gewisselde Kevin Kampl bij Leipzig zijn tweede gele kaart voor zijn protest.

Een penaltyserie moest uitkomst bieden na een tumultueus en verhit voetbalgevecht. Freiburg-captain Christian Günter en Demirovic faalden vanaf elf meter, terwijl Flekken zich niet kon ontpoppen tot een penaltykiller. Zo eindigt het seizoen voor Freiburg en de Nederlander met een forse tegenvaller. Leipzig viert de eerste hoofdprijs in de historie van de club die in 2009 werd opgericht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.