Firmino geeft de spitspositie een nieuwe dimensie

Reacties

In zijn Premier League-voorbeschouwing staat Süleyman Öztürk deze keer stil bij Roberto Firmino, wiens goals eigenlijk voor twee tellen.

Firmino geeft de spitspositie een nieuwe dimensie

Een aanvaller denkt in doelpunten. Dat is toch de gangbare gedachte. Teemu Pukki staat in de belangstelling omdat hij niet kan stoppen met scoren. Uit elke hoek en stand schiet hij raak voor Norwich City. Vorig jaar topscorer van het Championship en nu met vijf goals bovenaan de topschutterslijst van de Premier League. Wie oud-spitsen hoort vertellen over hun spelersverleden, krijgt nooit een beschrijving van een geslaagde balverovering op de helft van de tegenstander. Voor een echte spits is de middenlijn een grensgebied. Die passeer je normaal gesproken niet.

Een week geleden speelde Liverpool thuis tegen Arsenal. Mohamed Salah schoot een halfuur voor tijd na een weergaloze dribbel de 3-0 binnen. Tien minuten eerder joeg hij een strafschop de kruising in. Maar de actie die mij het meest is bijgebleven, is een actie van Roberto Firmino. Hij zette een sprint in, bleef rennen, gooide er nog een accelaratie uit en plukte na een meter of vijftig de bal van de voeten van een Arsenal-speler. Een paar seconden later was hij ook bij de tegenaanval van Liverpool betrokken.

Onder de heatmap-professoren is Firmino een geliefd studieobject. Hij heeft de spitspositie een nieuwe dimensie gegeven. Hij bestrijkt zoveel meter veld dat mensen zich beginnen af te vragen of Liverpool niet stiekem met twaalf man speelt. Ik noem hem een vliegende spits.

Sadio Mané en Salah zijn de doelpuntenmakers. Zij profiteren van het beulswerk van een spits die in het teambelang denkt. Die zich als extra middenvelder laat afzakken, die ruimtes opentrekt voor zijn collega's, die na balverlies enthousiast meedoet in het kapotrennen van de tegenstander. Daarom staat hij ook nooit ter discussie als hij een aantal weken op rij niet heeft gescoord. Eerlijk is eerlijk: voor de nummer 9 van een van de beste ploegen ter wereld zijn de doelpuntenaantallen van Firmino niet meteen indrukwekkend. Vorig jaar scoorde hij twaalf keer in 34 competitiewedstrijden, het jaar daarvoor vijftien keer in 37 Premier League-duels.

Een objectief getal voor het meten van de teamwaarde van een speler bestaat er niet, maar wie tijdens een wedstrijd noteert wat Firmino allemaal doet naast scoren, begint vanzelf naar adem te happen. Firmino maakt het als Duracell-konijn mogelijk dat Liverpool twee Premier League-topscorers in de gelederen heeft. De Braziliaan is tevens het levende bewijs dat je niet de beste spits nodig hebt om het beste team te hebben. De goals van Firmino tellen eigenlijk voor twee. Zo bekeken worden zijn statistieken ineens heel interessant.

Speelronde 4 in de Premier League


Za 31 aug. 2019

Zo 1 sep. 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Meer Roberto Firmino
Meer over Roberto Firmino
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.