Financiële vooruitzichten FC Twente opnieuw zorgelijk

Reacties

FC Twente verkeert in zwaar weer. Waar de club woensdag over het vorige boekjaar een positief resultaat presenteerde van 284.000 euro, houdt ze ten aanzien van het lopende seizoen rekening met een groot verlies. In het zwartste scenario kan dat oplopen tot ruim acht miljoen euro.

Financiële vooruitzichten FC Twente opnieuw zorgelijk
© Pro Shots

In de financiële prognoses die FC Twente begin november moet aanleveren bij de licentiecommissie, bewandelt de club twee sporen. Als de anderhalve meter-maatregel kan worden gehanteerd en het stadion per wedstrijd 8100 toeschouwers mag herbergen zoals in de eerste twee competitieduels tegen Fortuna Sittard en FC Groningen, komen de Enschedeërs dit seizoen uit op een omzet van zo’n 15 miljoen euro en een exploitatietekort van zes miljoen euro. Moet de rest van de competitie helemaal zonder publiek worden gespeeld, dan dikt de omzet verder in tot slechts 12 miljoen euro en zal het verlies maar liefst 8 à 8,5 miljoen euro bedragen.

Coronabeperkingen
Als eigenaar van de Grolsch Veste wordt FC Twente momenteel hard geraakt door de coronabeperkingen. De kosten lopen door, de inkomsten zijn nihil. ‘Uit wedstrijdcatering, horeca-activiteiten en evenementen halen we per seizoen zo’n zes miljoen euro op’, rekent algemeen directeur Paul van der Kraan voor. ‘Inkomsten uit losse kaartverkoop zijn er ook niet of nauwelijks, sponsorcontracten staan onder druk.’

Door de aanhoudende tegenwind wordt de club ver teruggeworpen in het herstructureringsplan dat tot doel heeft de nog altijd bestaande schuldenlast van zo’n dertig miljoen euro te verlagen. Ongeveer tweederde deel daarvan is rentedragend, waardoor FC Twente per jaar zo’n 2,4 miljoen euro aan rente en aflossing is verschuldigd. ‘In het herstructureringsplan hadden we een buffer opgebouwd van acht miljoen euro. Die is aan het einde van dit seizoen weg’, schetst financieel directeur Martijn Hoogstoevenbeld een somber beeld.

Om de financiële problemen het hoofd te bieden draait FC Twente mee in een pilotproject van de KNVB. Nadat de collectieve steunaanvraag voor 140 miljoen euro vanuit de overheid voor het betaalde voetbal eerder werd afgewezen, kunnen clubs zich nu op individuele basis melden bij het zogenoemde laatste loket. Van der Kraan: ‘We zijn nu aan het inzichtelijk maken op welke voorwaarden en condities we een lening van de overheid kunnen krijgen.’

Reorganisatie
FC Twente voerde zelf inmiddels een reeks aan kostenbesparende maatregelen door. Een in juni doorgevoerde reorganisatie kostte zeventien medewerkers hun baan, het spelersbudget werd met zo’n anderhalf miljoen euro verlaagd en investeringen zoals vervanging van het veld in de Grolsch Veste en vernieuwing van stoelen op de hoofdtribune zijn uitgesteld. Daarnaast brachten de selectie van het vorige seizoen en de directie een loonoffer. ‘We zijn destijds behoorlijk bekritiseerd omdat we vrij snel na de corona-uitbraak een reorganisatie afkondigden, maar die helpt ons nu wel erg’, aldus Van der Kraan.

Mede door die maatregel sloot de club het seizoen 2019-2020 af met een positief resultaat na belasting van 284.000 euro. Aanvankelijk was een verlies begroot van 3,2 miljoen euro. Doordat 96 procent van de Twentse seizoenkaarthouders en sponsoren afzag van compensatie voor de vier gemiste thuiswedstrijden, resulteerde dat in een “gift” van twee miljoen euro. Vanuit de NOW-regeling van de overheid waaruit steun wordt verleend aan in problemen verkerende bedrijven, toucheerde FC Twente 1,2 miljoen euro.

Televisiegelden
De omzet over het seizoen 2019-2020 steeg in vergelijking met het seizoen daarvoor met 3,1 miljoen naar 25,7 miljoen euro. Ondanks het voortijdig beëindigen van de competitie en het schrappen van vier thuiswedstrijden, kende FC Twente hogere inkomsten uit media, recettes en sponsoring. Daarbij was de terugkeer in de Eredivisie de voornaamste aanjager. Zo steeg alleen al de uitkering van de televisiegelden met 1,3 miljoen euro.

Het operationele resultaat was 0,5 miljoen euro in de min, waar dat in het voorgaande seizoen in de Keuken Kampioen Divisie nog 5,8 miljoen negatief was. Daar tegenover stond een positief resultaat van 1,2 miljoen euro aan vergoedingssommen. FC Twente ontving solidariteitsbijdragen uit de transfers van de oud-spelers Luuk de Jong, Quincy Promes, Marko Arnautovic en Joachim Andersen, waardoor uiteindelijk met een klein positief resultaat na belastingen kon worden afgesloten.

'Niet ontevreden'
Dergelijke cijfers zijn dit seizoen – en vrijwel zeker ook de jaren erna - utopisch. Ondanks het miljoenenverlies waar FC Twente op afstevent is het voortbestaan van de club volgens directeur Paul van der Kraan niet in gevaar. ‘Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk ben ik helemaal niet ontevreden met hoe het gaat. Voor dat corona uitbrak liepen we met alle prognoses voor. We moeten scherp aan de wind zeilen, maar dit seizoen gaan we redden. En ook in de jaren daarna zijn en blijven we een stabiele club die zijn afspraken nakomt.’

Samen met mededirecteur Martijn Hoogstoevenbeld werkt Van der Kraan aan een plan dat FC Twente toekomstbestendig moet maken. Voor het einde van het jaar hoopt hij dat te kunnen presenteren. Belangrijk onderdeel daarvan is de herijking van de schuldposities, die moet leiden tot een beduidend lagere rentedruk. Daarnaast streeft FC Twente, waarvan de elftallen nu nog op verschillende complexen in Enschede en Hengelo trainen, naar een kwalitatief hoogwaardig trainingscomplex op één locatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.