Figueredo erkent bestaan Zuid-Amerikaans corruptienetwerk

Reacties

Voormalig FIFA-vicevoorzitter Eugenio Figueredo heeft toegegeven dat er in de voorbije decennia sprake is geweest van een grootschalig corruptienetwerk in het Zuid-Amerikaanse voetbal. De 83-jarige Uruguayaan, die twintig jaar vicevoorzitter en twee jaar preses van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond (CONMEBOL) was, erkende zelf ook schuld.

Figueredo erkent bestaan Zuid-Amerikaans corruptienetwerk

Figueredo was een van de zeven FIFA-officials die op 27 mei in Zürich vlak voor de FIFA-verkiezing van zijn bed werd gelicht en opgepakt. Dat gebeurde destijds op instigatie van de FBI. Sindsdien zat de Uruguayaan lang in een Zwitserse gevangenis. Maar donderdag werd Figueredo door de Zwitserse autoriteiten uitgeleverd aan zijn vaderland. Ook de VS wilde Figueredo graag uitgeleverd zien, maar de Zwitserse justitie stuurde hem naar zijn vaderland. Daar zijn de aanklachten tegen hem immers nog zwaarder.

Openbaar aanklager Juan Gómez had al laten weten dat de Figueredo direct bij aankomst in Montevideo zou worden aangeklaagd voor het witwassen van geld en voor fraude. De Uruguayaan zou onder meer miljoenen aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor de marketing- en uitzendrechten van grote toernooien. Ook zou hij door fraude te plegen een Amerikaans paspoort hebben verkregen.

Vrijdag maakte Gómez bekend dat Figueredo niet alleen had gesproken van een groot corruptienetwerk, maar dat hij had toegegeven grote geldbedragen te hebben aangenomen om die weer elders onder te brengen. Bovendien zou de Uruguayaan ook belastende verklaringen over tien andere bondsvoorzitters hebben afgelegd.

Pikant is ook de belastende verklaring die zou zijn opgenomen over de Spanjaard Gorka Villar, de zoon van UEFA-topman Ángel María Villar. Omdat de eigenlijke UEFA-preses, Michel Platini, geschorst is neemt de 65-jarige Spanjaard momenteel waar. Zijn zoon wordt verdacht van onder meer het afpersen van diverse Uruguayaanse clubs. Villar senior is, net als Michael van Praag, in beeld om Platini definitief op te volgen als voorzitter van de Europese voetbalbond. De Spanjaard raakte al eerder in opspraak toen hij weigerde mee te werken aan het onderzoek dat de Amerikaan Michael Garcia deed namens de ethische commissie van de FIFA naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

De 83-jarige Figueredo, die in 2014 nog voor ophef zorgde door de beet van zijn landgenoot Luis Suarez in de nek van de Italiaan Giorgio Chiellini te bagatelliseren, zit in afwachting van zijn vonnis vast. Zijn advocaten hebben wel gevraagd om de straf thuis te mogen afwachten. De verwachting is dat hij een flinke gevangenisstraf zal krijgen. Die straf kan oplopen tot vijftien jaar cel, al speelt de broze gezondheid van Figueredo ook een rol. Vrijdag werd hij nog onderzocht vanwege pijn in de borst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.