FIFA maakt Garcia-rapport openbaar: Nederlands WK-bid schoon

Reacties

Een dag nadat BILD beweerde het veelbesproken onderzoeksrapport van Michael Garcia in handen te hebben, heeft de FIFA het lijvige document in diverse talen beschikbaar gemaakt op de eigen website.

FIFA maakt Garcia-rapport openbaar: Nederlands WK-bid schoon

De Duitse boulevardkrant kwam maandagavond met enkele onthullingen rondom de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar en leek daarmee een nieuwe beerput te openen over de corruptieschandalen bij de wereldvoetbalbond. Een dag later maakt de FIFA bekend dat de nieuwe voorzitters van de ethische commissie, Maria Claudia Rojas en Vassilios Skouris, hebben besloten het rapport te publiceren.

Tot nu toe weigerde de FIFA dat ondanks een belofte in december 2014 te doen. Destijds besloot Garcia op te stappen, omdat hij het niet eens was met de samenvatting van het rapport die was gepubliceerd door de wereldvoetbalbond. Nu meldt de FIFA in het statement dat voorzitter Gianni Infantino altijd een voorstander is geweest van publicatie en daar al sinds mei 2016 voor heeft gepleit.

De ethische commissie komt volgende week voor het eerst bij elkaar in de nieuwe samenstelling en het was al de bedoeling om de publicatie van het rapport dan te bespreken. Omdat BILD het document heeft gelekt, is besloten nu al over te gaan tot publicatie om te voorkomen dat er misleidende informatie gaat circuleren. Wat er allemaal in het rapport staat, zal na grondige bestudering moeten blijken.

Nederlands WK-bid
Tijdens de publicatie van de samenvatting van het rapport in november 2014 werd al bekend dat het Nederlands-Belgische bid voor het WK 2018 als enige helemaal schoon was. 'Er zijn geen enkele problemen aan het licht gekomen met betrekking tot het bid van deze landen.' Dat is ook nu weer terug te lezen op pagina 99. Lees in dit bericht van destijds wat er toen al bekend was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.