BILD onthult nieuwe FIFA-schandalen rond toewijzing WK's

Reacties

De Duitse boulevardkant BILD heeft maandagavond nieuwe onthullingen naar buiten gebracht over de misstanden bij de FIFA. Die zijn afkomstig uit een 430 pagina's tellend rapport van de Amerikaan Michael Garcia, die namens de wereldvoetbalbond onderzoek deed naar de toewijzing van de WK's 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

BILD onthult nieuwe FIFA-schandalen rond toewijzing WK's

De FIFA heeft sommige bevindingen van de in 2014 opgestapte Garcia (foto) nooit openbaar gemaakt, maar die zijn nu in handen gevallen van onderzoeksjournalist Peter Rossberg. In het rapport staat onder meer dat een voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA per e-mail enkele leden van de Qatarese bond heeft gefeliciteerd en hen bedankt voor een transactie van enkele honderdduizenden euro's.

Hoewel Rossberg op zijn Facebook-pagina schrijft dat dit niet het bewijs is dat de in december 2010 aan Rusland en Qatar toegewezen WK's van 2018 en 2022 zijn gekocht, staan er wel enkele onthullende details in het rapport. Zo zou er op de rekening van een destijds tien jaar oude dochter van een FIFA-functionaris een schenking van twee miljoen dollar zijn gestort.

Daarnaast schrijft BILD dat drie stemgerechtigde leden van de FIFA in een privévliegtuig van de Qatarese bond naar een feest in Rio de Janeiro zijn afgereisd voordat de WK's werden toegekend. De Aspire Academy uit Qatar, de grootste sportopleiding ter wereld, zou bovendien een beslissende rol hebben gehad in het manipuleren van stemgerechtigde FIFA-leden.

Garcia stapte in december 2014 op nadat hij tevergeefs beroep had aangetekend tegen de samenvatting die de FIFA had gemaakt van het door hem opgestelde rapport over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Die werd van begin af aan omgeven door een zweem van corruptie. De FIFA beloofde later het volledige rapport te onthullen, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.